‘Ik heb de wereld om mij heen nooit zo goed begrepen’ … autisme en emoties

Foto van Ben Rosett op Unsplash

Ik heb de wereld om mij heen nooit zo goed begrepen. Ik dacht altijd dat ik een beetje gek was, want waarom begreep ik het niet? Als autist loop ik vast op dingen waar anderen totaal geen problemen mee lijken te hebben. Vooral in de omgang met mensen gaat het mis. Zo ging ik ooit naar een bruiloft toe. Mijn man was er al. Ik heb toen twee uur stil in de auto gezeten, omdat ik niet wist wat ik moest doen. Mijn hoofd maakte overuren. Ik liep helemaal vast. Ik dacht steeds: Ik ken die mensen niet, wat verwachten ze van mij, wat moet ik doen? Al die stappen. Ik ben uiteindelijk gegaan, maar het was verschrikkelijk. Ik wist mij geen houding te geven. Ik ga dan maar gedrag kopiëren wat onnatuurlijk overkomt en daar ben ik mij dan weer heel bewust van. Ik ging toen helemaal op slot. Vreselijk. In mijn jeugd heb ik ook veel problemen gehad. Zo had ik o.a. last van woedeaanvallen. Ik ervaar soms veel emoties, een beetje teveel zeg maar. Dat vertaalt zich in bepaald gedrag: helemaal op slot gaan of een emotionele uitbarsting.

Christina (33), vrouw met autisme, in Het is niet erg dat je autisme hebt, je mag er zijn’, Shuffle, 7 mei 2022

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.