‘Ruimte gekregen om me te ontwikkelen in mijn eigen tempo’ … autisme en diagnose

Foto van Gage Walker op Unsplash

‘Ik heb enorm veel aan mijn diagnose gehad. Doordat mijn ouders er vroeg bij waren ben ik naar het speciaal basisonderwijs gegaan. Daar heb ik de ruimte gekregen om me te ontwikkelen in mijn eigen tempo. Ik heb er vrienden gemaakt en geleerd om te communiceren met anderen. Dit werd veel gemakkelijker omdat mijn klasgenoten mij begrepen en ik hen ook. Hierdoor zijn mijn sociale vaardigheden echt enorm toegenomen. Ik heb mij aangemeld voor autismebegeleiding toen ik 22 was. Voor die tijd voelde ik dat dat voor mij persoonlijk niet nodig was. Maar het hebben van een diagnose geeft duidelijkheid maar ook onzekerheid. Ik weet wat er aan mij anders is dan bij anderen, maar hoe ga ik ermee om? Welke stappen moet ik zelf zetten om verder te komen? Hiervoor ben ik bij de autismebegeleiding gekomen.’

Robbert Jan, man met autisme, op Geef me de 5.nl als antwoord op de vraag ‘Maakt het een verschil om de diagnose te hebben?’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.