‘Van al mijn therapeuten heb ik iets geleerd, behalve omgaan met mijn autisme’ … autisme en therapie

Ik heb in mijn leven veel therapieën gevolgd. Ik denk oprecht dat ik van al mijn vorige therapeuten iets heb kunnen leren, maar geen van hen heeft me kunnen helpen met mijn belangrijkste probleem: dat wil zeggen, omgaan met mijn autisme.

Een van de therapeuten hielp me bijvoorbeeld met het verbeteren van mijn dagelijks leven en mijn tijdsbesteding. Een ander hielp me met verder studeren. Nog een ander hielp me met koken en bakken en sommige therapeuten hielpen me met mijn sociale contacten verbeteren. Maar niemand stelde de diagnose autisme bij mij. In totaal ging ik naar vijf of zes therapeuten, totdat ik werd doorverwezen naar mijn huidige therapeut, die erg behulpzaam is.

Ik vond het erg zinvol om te leren omgaan met mijn emoties. Een van mijn vorige therapeuten hielp me ook om te leren hoe je rozen breide. Dat vind ik nu erg ontspannend. Ze vertelde me ook dat het goed voor me was om creatief te zijn en handwerk te blijven doen. Een andere therapeut vertelde me dat ik verder kon evolueren in koken en bakken, en dat ik me vooral niet moest schamen om geld te vragen voor mijn eindproducten. Nog een andere therapeut hielp me om elke dag iets anders te proberen, en om beter georganiseerd te studeren. Meer gestructureerd en georganiseerd leren zijn en stap voor stap opsplitsen van wat ik wil bereiken, heb ik echter het meest nuttig gevonden.

Ik vind dat meer therapeuten zouden moeten weten wat mensen met autisme dagelijks bezig houdt en hoe we ons van binnen voelen. Het zou ook goed zijn als therapeuten meer omgaan met autistische mensen vanuit het besef dat we volledig anders zijn dan hen, met specifieke zaken worstelen en we bedachtzaam en omzichtig moeten worden behandeld.

Een ander belangrijk punt voor verbetering is dat therapeuten aan autistische cliënten meer concrete en tastbare stappen geven, praktische strategieën bieden zodat we als autistische mensen iets kunnen bereiken dat ons een goed gevoel over onszelf geeft, zoals meer vrienden hebben en een liefdevolle partner vinden.

Therapeuten die met autistische mensen werken, zouden zich ook meer moeten inwerken in de verschillende uitingen van autisme. Want ondanks dat ik al verschillende hulpverleners heb gehad, kreeg ik pas heel laat in mijn leven de diagnose. Dat had me zoveel leed kunnen besparen.

Jane, vrouw met autisme in ‘Psychological Therapies for Adults with Autism’ / Debbie Spain e.a. (ed.) uitgegeven door Oxford University Press, 2022 (eigen vertaling)

2 Comments »

 1. De meeste therapeuten kennen even veel over autisme dan de doorsnee mens… niet veel dus (en vooral stereotypen). Autisme wordt ook nauwelijks bestudeerd tijdens de opleiding Psycholoog (heb ik mij laten vertellen). Je moet al specifiek kiezen voor die richting als een extra opleiding.

  Ik durf niet zeggen dat mensen met autisme volledig anders zijn dan mensen neurotypische mensen. Er zijn verschillen maar autisten vertonen nog steeds menselijk gedrag dat veel mensen herkennen (in bepaalde situaties) Er zijn al genoeg mensen die ons autisme in twijfel trekken omdat ze het niet meteen zien aan ons. Het is moeilijk om die balans te vinden van mensen duidelijk te maken hoe hoeveel moeilijker de wereld is voor mensen met autisme en aan de andere kant duidelijk maken dat we geen aliens zijn (maar ons wel soms zo voelen). Je wil laten zien hoe menselijk je bent en tegelijk wil je dat mensen beseffen dat je kan afzien in situaties die voor anderen banaal zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit is een zeer herkenbare situatie. Behalve dat ik niet mijn hele leven therapeuten gehad heb, maar “pas” de voorbije 8 jaar. Ook bij mij heeft geen van hen de diagnose gesteld of een vermoeden geuit. En hoewel ik van allen inderdaad wel iets geleerd heb, heeft het niet herkennen van mijn autisme vooral voor het verergeren van mijn problemen gezorgd. Ik heb het uiteindelijk zelf “ontdekt”, waarna het autisme een jaar later ook bevestigd is.
  “Het zou ook goed zijn als therapeuten meer omgaan met autistische mensen vanuit het besef dat we volledig anders zijn dan hen, met specifieke zaken worstelen en we bedachtzaam en omzichtig moeten worden behandeld.” Zo correct.
  Op het intake-gesprek bij een therapeut voor mijn dochter was deze van mening dat therapie voor haar problemen ook kon zonder een diagnose. Waarna ik haar – voor mijn doen ongewoon assertief – heb duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om bij therapie rekening te houden met mogelijk autisme, omdat de aanpak anders moet zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.