15 meest gewaardeerde stukjes op Tistje … autisme en blog

- Waarom ‘je lijkt niet autistisch’ toch geen compliment is: Waarom het niet altijd een compliment of waardering is als mensen me zeggen – met welke bedoeling dan ook – dat ik niet echt autistisch lijk. Het gebeurt gelukkig niet al te vaak, maar als het gebeurt, vind ik het vreselijk. In deze tekst leg ik waarom dat zo is.
- Een week in het leven van Tistje … autisme en dagboek: Op vraag van de Gezinsbond heb ik voor hun ledentijdschrift een week in mijn leven beschreven. In iets minder dan 2200 woorden kan je lezen hoe mijn week op vrijdag begint en ik, dankzij een goed voorbereid overzicht met mogelijkheid tot uitspattingen op een inzinking op dinsdag na heelhuids de donderdagavond bereik.
- ‘Als een blik witte bonen in tomatensaus waar een blikopener geen vat op kreeg’ … autisme en diagnose: Citaat van Hannah Gadsby, een (autistische) Australische comédienne en actrice, over haar aanvaarding van haar diagnose en de reacties die erover kreeg, onder andere van haar moeder, uit haar autobiografie, verschenen begin dit jaar.
- ‘Is Poetin een autist?’ … autisme en bekendheden: Een aantal lezers vroegen of ik het ermee eens of oneens ben of de Russische President Vladimir Poetin een autist is (zoals vijftien jaar geleden al in de pers kwam). In deze blog geef ik daar antwoord op, dat probeert ruimer te gaan dan ‘ja’ of ‘nee’.
- 1000 vragen aan jezelf #58: Uit de 1000 vragen-reeks op mijn blog is nr 58 het meest geliefd. 1000 vragen aan jezelf nr. 58 heeft onder andere volgende vragen : zijn er wel eens dagen dat je je niet wast? wat is vakantie voor jou? heb je wel eens een postkaart gemaakt? ga je graag naar een pretpark? is seks met hetzelfde geslacht het einde van een relatie? praat je gemakkelijk over seks? hoe oud zou je altijd willen blijven? welk plan viel onlangs in duigen, en hoe reageer je als dat gebeurt?
- Het begin van een winterslaap? … autisme en winter: Vergelijkbaar met de winterslaap van dieren, valt mijn stofwisseling tijdens de wintermaanden terug op een trager ritme. In deze blog ga ik dieper in op wat dit met mij doet, wat ik er mee doe en hoe ik omga met verwachtingen.
- Waarom autisme niet zo heel gewoon is … autisme en (on)begrip: Een reflectie op de uitspraak van televisiepersoonlijkheid Filemon Wesselink die in het tijdschrift Psychologie Magazine stelt dat autisme heel gewoon is, en aan de andere kant een uitspraak naar aanleiding van het congres van de Nederlandse Vereniging Autisme dat autisme een serieuze handicap is.
- Het liefdesleven van jongvolwassenen met autisme: In deze tekst over het liefdesleven van jongvolwassenen met autisme (in het bijzonder de aspergervariatie), beschrijft de Brits-Australische psycholoog Tony Attwood zowel de kwaliteiten als de valkuilen in de relatievorming van/met mensen met autisme.
- ‘Maar ik wil er ook bij horen’ … autisme en communicatie: In een recent onderzoek van de Universiteit van Edinburgh wordt een groep autistische volwassenen bevraagd over communicatie met niet-autistische mensen en de invloed daarvan op hun psychologisch welbevinden. Ze doen verwoede pogingen om er bij te horen maar stoten daarbij op veel misverstanden.
- ‘Mijn diagnose is een soort sleutel die mogelijkheden opent’: Annemiek, vrouw met autisme, op Geef me de 5.nl als antwoord op de vraag ‘Maakt het een verschil om de diagnose te hebben?’
- Tussen voorpret en nagenieten: Een stukje over voorpret, genieten op het moment zelf en nagenieten, naar aanleiding van een gesprek dat ik opving op een terrasje
- Geduld met jezelf bepaalt je succes: Mijn diagnose autisme heeft me geholpen om mezelf zoals ik ben te aanvaarden”, schrijft Marlies Hübner, collega-blogger bij Robotinabox, een van de populairste Duitstalige autismeblogs. In een interview met het Oostenrijkse blad ‘News.at’, spreekt ze hoe haar diagnose haar leven heeft veranderd, waarom mensen met autisme niet noodzakelijk in hun eigen wereldje leven, wat een (on)toegankelijke samenleving voor haar betekent, over autisme bij vrouwen, maskeren, openheid over je autisme op de werkvloer, en de invloed van Greta Thunberg.
- Het Covid-gedicht: Voor een schrijfwedstrijd een paar weken geleden probeerde ik een gedichtje te schrijven rond Covid-19. In deze blog zet ik het neer.
- Empathie: De crux of alleen een persoonlijkheidstrek: Is (tekort aan of verminderde) empathie bij mensen met autisme de crux en de kern van hun autisme of is het alleen een persoonlijkheidstrek die lang niet bij alle autisten (en ook bij anderen, zonder autisme) voorkomt? Naar aanleiding van een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Autism van de National Autistic Society rond autisme en empathie probeer ik dat in deze blog uiteen te zetten, vanuit mijn eigen (lees)ervaringen en aanvoelen.
- Kan je weten of je een goede beslissing neemt?: Kan je weten of je een goede beslissing neemt? Het is niet meteen een vraag waar ik dagelijks bewust mee bezig ben. Toch sluimert ze regelmatig in mijn achterhoofd. Zeker bij een moeilijke keuze of een knoop van formaat die ik moet doorhakken. In deze blog probeer ik mijn ervaringen erover te verwoorden en een antwoord te omschrijven.