10 nuances over autisme … autisme en beeldvorming

Foto van Lydia Altman op Unsplash
  • Autistische mensen zijn met meer dan je zou vermoeden. Je ontmoet autistische mensen niet zozeer in woon – of werkvoorzieningen maar overal. Of het nu op de bus is, bij de bakker, in de wachtzaal van de tandarts, of in het bankkantoor. Het is best mogelijk dat je het niet merkt dat die persoon autistisch is. Autisme heeft namelijk geen ‘look’, hoewel sommige mensen denken dat autistische mensen eruit zien zoals op televisie.
  • Niet-sprekende autistische mensen hebben ook een stem. Ze hebben vaak een rijk innerlijk leven. Niet spreken staat niet gelijk aan niets te zeggen hebben. Verruim je verwachtingen over hoe mensen communiceren en luister/lees aandachtiger.
  • Er zijn autistische mensen in elke demografische categorie. Hoewel vooral hoger geschoolde blanke mannen of vrouwen aan het woord komen, zijn er ook best veel autistische mensen vanuit een andere cultuur, land, godsdienst of gender. Vooral aan autisme in andere culturen wordt er weinig aandacht besteed, en wordt bepaald gedrag eerder vanuit de migratieachtergrond verklaard. Elke culturele achtergrond gaat ook anders om met autistisch zijn. De ene cultuur let vooral op vertraagde spraak, de andere meer op problemen in de sociale omgang, en in sommige culturen maakt men zich vooral zorgen over het temperament van een autistische persoon.
  • Autistische mensen hebben dezelfde samenlevingsvormen als anderen. Sommigen leven in groep, anderen in een gezin, nog anderen op zichzelf of bij hun ouders. Sommige autistische mensen leven met een partner van hetzelfde geslacht. Hoewel het niet meteen duidelijk is bij sommige mensen, omwille van sociale onhandigheid of mimiek, kunnen autistische personen liefde ervaren.
  • Autistische mensen kunnen op elk niveau werken. Je kan in een organisatie op elk hiërarchisch niveau een autistisch persoon aantreffen. Uiteraard betekent dat niet dat iedere autistische persoon op elk hiërarchisch niveau en in elke organisatie zou kunnen werken. Evenmin heeft werk voor elke autistische persoon dezelfde plaats in diens opvatting van een goed, gelukkig, kwaliteitsvol leven.
  • De meeste autistische mensen hebben geen superkrachten. Ze hoeven geen onverklaarbare mega-vaardigheid of savant-achtige vaardigheden te hebben. Als je iemand met autisme wil aannemen of betrekken, doe dat dan om zijn of haar waarde.
  • Het is niet omdat iemand autisme heeft, dat je daarom over hem of haar hetzelfde moet denken dan over alle autistische mensen die je ooit hebt ontmoet. Zo hebben veel autistische mensen chronische gezondheidsproblemen. Toch leidt autisme niet noodzakelijk tot een slechtere gezondheid of kan het een ziekte worden genoemd. Net zoals een aantal autistische mensen een handicap hebben, maar autisme niet steeds tot handicapsituaties leidt. Het kan ook zijn dat bepaalde hulp of sociale omgang helpt bij iemand of zelfs meerdere personen met autisme die je hebt ontmoet, maar dat betekent niet dat het voor de volgende persoon die je ontmoet zal helpen. Anderzijds kan het zijn dat bepaalde autistische personen geen noemenswaardige problemen (zeggen) te ervaren, maar daarom leidt autisme in het algemeen niet tot een probleemloos leven. Die problemen komen zelden alleen van het individu, van de omgeving of van de samenleving, maar zijn meestal een complexe interactie tussen die drie.
  • Autistische mensen hebben vaak een bijzondere vorm van humor, hoewel dat niet veralgemeend mag worden. Soms kunnen ze best wel genieten van platvloerse humor, ironie of grapjes die volgens de autismeliteratuur niet verstaan kunnen worden door autistische mensen.
  • Autistische mensen werken meestal hard om ervoor te zorgen dat wat ze communiceren overkomt. Dat gaat wel eens mis. Dat kan de indruk geven dat autistische mensen ongevoelig, eigenwijs of narcistisch zijn. Dat komt niet zozeer omdat niet-autistische mensen te weinig communicatieve vaardigheden hebben om met autistische mensen om te gaan. Autistische mensen hebben vooral specifieke communicatievaardigheden die vaak ‘incompatibel zijn’ (niet passen of botsen) met die van niet-autistische mensen.
  • Om autisme te leren kennen volstaat het om theoretische of praktijkervaring op te doen maar moet je zoveel mogelijk verschillende autistische mensen (en hun directe omgeving) in zoveel mogelijk verschillende situaties hebben meegemaakt.

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.