‘Met mijn autisme kom ik met veel meer dingen weg dan een ander’ … autisme en humor

Foto van Tanbir Mahmud op Unsplash

Vroeger ging ik ervan uit dat iederéén autisme had, of dat iedereen denkt zoals ik. Maar toen kwam ik erachter dat dat niet zo is. Dat vonden mensen juist heel interessant. Steeds vaker vroegen ze waar mijn gedachten vandaan komen. Ik kan me bijvoorbeeld, anders dan de meeste mensen, bezighouden met extreem gedetailleerde dingen. Dat moest ik dan uitleggen. Ik heb pas op latere leeftijd de diagnose autisme gehad, dus ze vonden me altijd wel een rare jongen.

In mijn eerste show, ‘Vlafeest’, omschreef ik mijn diagnose als multiple complex development disorder’ (MCDD). Dat is autisme, maar dan met meer fantasieën en angsten. Normaal gaat autisme juist niet met fantasieën gepaard, maar bij mij dus wel. Je kunt compleet gevangen raken in die fantasieën. Als ik naar een boom kijk, kan die een heel verhaal hebben en ben ik daar zeer door gefascineerd. Andere mensen snappen dat dan niet zo, die denken dat je drugs neemt.

Er zijn twee groepen mensen die het maar niks vinden dat ik grappen maak over een delicaat onderwerp als autisme: mensen die zelf autisme hebben en in de ontkenningsfase zitten, en mensen die het níét hebben maar gewoon heel politiek correct zijn. Maar het gebeurt zelden: misschien één keer per jaar. Ik denk dat ik door mijn diagnose met veel meer dingen wegkom dan een ander. En als ik een wat delicaat verhaal vertel, leg ik ook goed uit waar het vandaan komt. Mensen hoeven van mijn shows niet per se iets op te steken, maar het zit er wel in dat ik wil dat mijn publiek mensen met autisme beter gaat begrijpen. Ik probeer me te geven dat je de lat voor jezelf misschien wat minder hoog moet lagen. Maar ik probeer het vooral op een grappige manier te vertellen.

Fabian Franciscus, stand-up comedian met MCDD, in ‘Dankzij mijn autisme kom ik met veel grappen weg’ in Humo van 21 Februari 2023

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.