‘Heb je verstandelijke beperkingen als je autistisch bent?’ … autisme en intelligentie

Foto van Mike Hindle op Unsplash

Het is een vaak gestelde vraag op mijn blog, en ook op andere websites komt ze vaker voor dan veel autistische mensen zouden willen. Het is geen eenvoudige vraag om te antwoorden, maar wel een die vaak een te weinig genuanceerd antwoord krijgt. Lezer Walt, zelf autistisch, stelde ze onlangs via mijn blogmail: “Heb je verstandelijke beperkingen als je autistisch bent?”.

Wie de vraag googelt, komt een waaier aan uiteenlopende antwoorden tegen. Van autisme als een vorm van oligofrenie, over van ’10 tot 80% van alle autisten hebben een of meerdere verstandelijke beperkingen’ tot ‘autisme en verstandelijke beperkingen zijn twee verschillende problematieken’. Zelf ben ik geneigd autisme en verstandelijke beperkingen te zien als verschillend maar overlappend, omdat ‘verstandelijk’ vaak geïnterpreteerd kan worden als ‘cognitief’ en ‘van het verstand’.

Daarnaast hebben sommige mensen met autisme ook een verstandelijke beperking, maar welk percentage dat is, wisselt sterk naargelang de bron en het perspectief dat iemand heeft tegenover verstandelijke vermogens en de testbaarheid ervan. Zeker als sommige bronnen beweren dat autistische mensen met een meer, hogere of hoogbegaafdheid ook verstandelijke beperkingen hebben.

Welke verstandelijke vermogens ik als mens met autisme ook heb, als ik voel, proef, ruik en hoor, heb ik niet meteen veel moeite om de informatie te begrijpen, maar ik voeg ze wel tot een ander geheel samen, waardoor mijn reactie en mijn gedrag soms vreemd overkomen voor anderen. Daarnaast ervaar ik meer moeite met communicatie, sociale omgang, emoties uitdrukken zonder dat dit conflicten oplevert en mijn leven passend organiseren.

Eerder dan een bijkomende verstandelijke beperking, heb ik bijkomende fysieke en psychische beperkingen. Of en in welke mate autisme samen gaat met die beperkingen, is ook een van de vragen die ik vaak krijg, maar die een andere keer aan bod komt op deze blog.