10 ervaringen waar ik als autistisch persoon van geniet … autisme en geluk

Foto van George Bakos op Unsplash
  1. Volledige focus: Als ik gefocust ben op een taak of activiteit, kan ik me volledig laten gaan. Dat intense gevoel van concentratie kan me een gevoel van intense voldoen geven. Het is weliswaar iets minder genieten als ik daarna weer ‘terug op aarde’ kom en merk dat ik x gemiste oproepen, bezorgde berichtjes en gemiste taken heb. Maar laat dat het genot vooral niet vergallen.
  2. Structuur en voorspelbaarheid: Ik kan bijzonder genieten van een duidelijke overzicht en inzicht van wat er op de planning staan en van het beleven van routine in mijn dagelijks leven. Als deze verstoord worden, kan dat mijn humeur aardig doen vergallen, maar ook daar bestaan remedies voor.
  3. Diepe druk: Ik kan me ontspannen en kalmeren door diepe druk of compressie op mijn lichaam te voelen. Bijvoorbeeld door een zware deken of een stevige omhelzing. Ook een alternatieve therapie als andullatie in combinatie met druk kan mij tot rust brengen.
  4. Verkennen en delen van intense interesses: Het verkennen van specifieke interesses kan mij een gevoel van vervulling geven. Het delen van deze interesses met anderen die dezelfde of gelijkaardige interesses hebben, kan me een gevoel van verbinding of begrip geven.
  5. Diepe emotionele verbindingen: Ik kan naar mijn gevoel vaak diepe emotionele verbindingen aangaan met anderen, wat tot intense gevoelens van voldoening kan leiden. Eerlijkheid en oprechtheid spelen daarbij een belangrijke rol, uiteraard met begrip voor elkaars wederzijdse gevoeligheden en kwetsbaarheden.
  6. Sensorische diëten: Ik hou in het bijzonder van het samenstellen van mijn eigen “sensorische dieet”, waarbij ik zintuiglijke ervaringen (zoals aanrakingen, texturen, kleuren, geluiden, geuren, smaken …) opzoek of vermijd om de manier waarop ik mijn zintuiglijke informatie verwerk te beheersen en aangenamer te maken voor mezelf. Witte ruis, natuurgeluiden of bepaalde muziekgenres zijn enkele voorbeelden die me helpen.
  7. Probleemoplossing: Telkens ik een complex probleem opgelost heb, geeft mij dat een gevoel van voldoening en triomf. Het geeft mij het gevoel dat ik mijn logisch denken, analytisch vermogen en geduldig doorzettingsvermogen heb kunnen gebruiken voor iets zinvol. In zo’n geval heb ik vaak het gevoel van dat mijn zelfvertrouwen toeneemt en ik minder angst en spanningen ervaar. Het helpt bij mij ook om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen, wat volgens mij bijdraagt tot mijn persoonlijke groei en ontwikkeling, positief zelfbeeld en gevoel van zelfredzaamheid (wat de overheid graag zal horen, want meer zelfredzaamheid betekent besparingen op het hun zorgbudget).
  8. Ritmische bewegingen: Ik kan enorm geniete van ritmische bewegingen, zowel van mezelf als van anderen. Zo hou ik ervan te schommelen, te wiegen of te trillen, omdat dit een kalmerend effect geeft. De ritmische bewegingen van anderen, zoals heupwiegende bewegingen en dansen, betekent voor mij genieten door ernaar te kijken, en in gedachten mee te bewegen.
  9. Unieke perceptie: Alleen al de wereld op mijn eigen manier, ervaren en begrijpen, kan mij een gevoel van voldoening geven. Zo kan het waarnemen en opmerken van details en patronen een gevoel van genieten geven. Ook het ervaren van intense emoties, waarderen van patronen, vinden van schoonheid in de wereld, begrijpen van complexe systemen, en waarderen van eenvoud kan mij bijzonder ontroeren. Dat betekent voor mij zowel troost als genieten. Evengoed kan ik echter af en toe genieten van op een bankje zitten in de zon terwijl ik iedereen om heen observeer. Hoewel niet te lang en zeker niet langer dan ik voor mezelf heb ingepland. Als je wil weten waar ik nog echt van geniet, kan je dat op mijn blog lezen in de tekst ‘Waar geniet je echt van?’.
  10. Creativiteit: Als ik mijn creativiteit kan uiten geeft dat mij een gevoel van voldoening en vervulling geven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kunst, muziek, schrijven of andere creatieve vormen. Zo kan ik enorm genieten als ik onderweg naar huis in mijn hoofd een liedje met zelfverzonnen tekst en melodie heb gecomponeerd en daar erg trots op ben.