‘Autistische mensen zien vaak zelf niet wat hen anders maakt’ … autisme en beeldvorming

het logo van Arcadia (VRT, overgenomen van Wikipedia)

Mijn personage Luz heeft autisme. Zij heeft veel moeite met de strenge regels van Arcadia. Ik begreep Luz wel. We lijken zelfs wat op elkaar. Ik heb ook graag dat dingen op een bepaalde manier gebeuren. Maar gaat het toch anders? Dan kan ik daarmee omgaan. Ik kan me inleven in wat andere mensen denken of voelen. Luz kan dat niet. Dat is het grote verschil tussen haar en mij.

Om Luz te spelen, ging ik praten met ouders van volwassenen die autisme hebben. Daar leerde ik veel uit. Ik koos er bewust voor om met de ouders te praten, en niet met de mensen met autisme zelf. Zij zien wellicht vaak zelf niet wat hen een beetje anders maakt dan andere mensen.

Ik kreeg al heel fijne reacties. Ook van mensen die zelf autisme hebben, of mensen die kinderen met autisme hebben. Ze vinden Luz heel herkenbaar. Daar ben ik erg blij om. Ik had vooraf toch een klein beetje schrik. Want ik wilde zeker niet overdrijven om het bijzondere gedrag van Luz te tonen. Dan zou het niet meer geloofwaardig zijn. Ik wilde het echt goed doen. En dat is blijkbaar wel gelukt. Ik hou ook echt van Luz. Ik kijk ernaar uit om haar weer te spelen.

Lynn van Royen, actrice, over haar personage Luz in de serie Arcadia (een science-fiction televisieserie), in Wablieft, 3 mei 2023