Hoe autisme mijn leven beïnvloedt … autisme en autismebeleving

fragment uit de presentatie voor de lezing over mijn autismebeleving voor scholen, organisaties en overheden, geïnspireerd door de workshops rond ambassadeurschap autisme van sterkmakers in autisme

Als autistische persoon beleef ik dagelijks de verborgen last van voortdurend analyseren om mijn weg te vinden in de maatschappij en mijn eigen leven. Telkens wanneer ik voor een publiek ga spreken over mijn autismebeleving, deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen om anderen een diepgaande kijk te geven op het brein van een persoon met autisme (een van de veel verschillende personen) en de manieren waarop ik zelf omga met de dagelijkse worsteling met overweldigende informatie en onzekerheid.

Het begrijpen van mijn omgeving en mijn plaats daarin vind vaak een strijd. Ik heb behoefte aan overzicht en inzicht, stap voor stap en in kleine stukjes. Ik denk vaak in associaties die voor veel mensen om me heen een bijzondere logica hebben en vind het moeilijk om de context in te schatten. Dit kan leiden tot een gevoel van chaos en ik ervaar vaak moeite om nieuwe vaardigheden en situaties te begrijpen.

Het gebrek aan duidelijkheid en het wantrouwen ten opzichte van anderen leidt bij mij regelmatig tot overspanning, paniek en angst, wat uiteindelijk mijn dagelijks leven beïnvloedt. Ik voel me vaak vermoeid, heb het gevoel alsof ik mezelf niet kan zijn en voel me vaak ook onbegrepen.

Dit alles heeft elke dag een diepgaand effect op mijn levenskwaliteit en leidt tot de ontwikkeling van bijkomende en aanverwante psychologische problemen en lichamelijke klachten. Daarom vind ik het belangrijk dat anderen begrip tonen voor mijn autismebeleving, mijn talenten en sterkten erkennen en meehelpen denken en zoeken naar manieren om een zo goed mogelijk (samen)leven mogelijk te maken.

Zo kan ik stilaan komen tot een optimalisatie van zowel mijn eigen welzijn als dat van de mensen om me heen, en het vinden van rust en positieve dynamieken in mijn leven en ons samen leven.

Ik deel mijn persoonlijke ervaringen om bij te dragen aan het vergroten van het begrip en de empathie voor de groep van zeer verschillende mensen met autisme. Het bevorderen van inclusie en het zoeken naar oplossingen voor onze unieke uitdagingen vind ik daarbij heel belangrijk. Alleen samen kunnen we werken aan een meer begripvolle en inclusieve samenleving.