Een volgende dag …

Af en toe sturen lezers van deze blog boeiende reacties door. Sommige herschrijven het artikel hoe het zou moeten zijn (volgens hen). Erg lovenswaardig. Ik lees ze allemaal, en reageer soms terug. Soms raad ik hen aan zelf een blog te beginnen. En soms gebeurt dat ook.

Op mijn vorig stukje ‘op een (mooie) dag’ kwam een reactie binnen van Mar, van Autiweg, en de boeken ‘Autiweg’ en ‘Autisme, een slecht passend jasje …’. Niet de eerste de beste dus. Daar wil ik dus graag een uitzondering voor maken. En aangezien er een kant-en-klare reactie in bijlage zat, geef ik deze hieronder integraal weer. Met dank.

De volgende dag

Je hebt gelezen wat Tisje vertelt in “Op een (mooie) dag”.

Al of niet van een diagnose in het autismespectrum voorzien komen er keuzes om gemakkelijker met je autisme om te gaan en – als het even kan – ook voor je omgeving autisme hanteerbaar te houden. De autismeteams zijn veelal te druk bezet om in een begeleiding te voorzien. Hopelijk werd wel een diagnose goed doorgesproken en schriftelijk bevestigd. Een behandelplan van degene die de diagnose gesteld heeft geeft duidelijkheid over de te volgen stappen.

Allereerst is het wenselijk om kennis te nemen van je eigen autisme. Wat zijn normale eigenschappen en wat zijn autistische uitingen. Een cursus psycho-educatie is aan te bevelen. Met veel lezen over autisme (bij anderen) en onderlinge gesprekken is het ook mogelijk om al vergelijkend heel ver te komen.

Aanbevolen

Je hebt natuurlijk de vrijheid om eigen keuzes te maken. Neem alvorens een cursus of therapie te volgen toch even contact op met de verenigingen die autisme in hun vaandel hebben staan: VVA in België of NVA in Nederland. Daar kunnen ze vertellen of de cursus dan wel therapie erkend is.

Charlatans proberen helaas ook hun brood te verdienen, met soms prachtige verhalen, aan de problemen van mensen met autisme en laten ze in verwarring achter. Zeg niet dat het je nooit overkomt want veel mensen zijn zelf eerlijk en (naïef) overtuigd van goede bedoelingen van een ander. Ga voor zekerheid en vraag het na.

Drugsgebruikers is aan te raden om hulp te zoeken voor hun verslaving en die hulp te aanvaarden.

Gebruik je geen drugs dan komt je autisme als eerste in aanmerking om iets mee te doen. Alle eventueel bijkomende diagnoses of kenmerken komen later aan bod. (onder meer: adhd, hoogbegaafdheid, overgevoeligheid en zeer bijzondere interesses zoals een godsdienst, wiskunde, ICT-werk.)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.