De mogelijkheid van heel wat normaals in mij

Een belangrijk deel in werken met mensen met autisme ligt in het erkennen van autisme en de effecten ervan. Een tweede sleutel is verstaan dat terwijl iemands autisme een hoofdzaak is in diens leven, er ook nog andere dingen belangrijk zijn, zoals voor iedereen.

We reageren op onze omgeving, we hebben een eigen persoonlijkheid, we hebben genetische bagage en we hebben een eigen ervaring. Dat alles maakt wie we zijn en hoe we reageren op wat ons overkomt en wat we doen. Dat alles wordt ook beïnvloed door autisme, maar beïnvloedt ook het autisme.

Of iemand autisme heeft of niet, er zal vaak ook een gevoel van opluchting zijn als een hulpverlener de betrokkene kan verzekeren dat hij of zij minstens enkele ervaringen heeft die ook bij anderen voorkomen.

Ik vroeg ooit iemand die zich op het spectrum bevond wat ze dacht van het concept dat we allemaal een beetje autistisch zijn. Ze antwoordde: “Het betekent dat er zich wel eens heel wat normaals in mij zou kunnen bevinden”.

David Moat in ‘Integrative Psychotherapeutic Approaches to Autism Spectrum” (Jessica Kingsley Publishers, 2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.