Vondsten op mijn dagelijkse wandeling …

Onderweg op mijn dagelijkse wandeling vind ik van alles. Vooreerst, de aanzet om te wandelen, tijd te maken, steeds op hetzelfde tijdstip elke dag, aangespoord door het dagschema op mijn ipad. Verder de weg naar buiten, altijd handig.

Even verder een ruzie tussen een afasist en een stotterende rolstoelgebruiker. Om te snappen waar het over gaat, is mijn stap te rap, mijn geduld te kort, mijn nieuwsgierigheid te gering en mijn beleefdheid te groot (om te blijven luistervinken).

Op het voetpad, in de goot en een stuk op de openbare weg een brief in 578 stukjes. Of iets meer, want slechts in oogopslag geteld. U moet van mij het specialisme hoofdrekenen niet verwachten, evenmin als het in elkaar zetten van IKEA-meubelen of alles wat te maken heeft met de ‘social graces’. 

Het bemerken van vondsten, observeren eerder dan exploreren en reageren, dat kan ik dan weer wel. Zoals van een meeuw in de vlucht, met de restanten van een te snel gebakken friet. Een bedelares hier en daar. Een vrouw op een balkon met een combinaison (of onderjurk). Een oude heer met looprek die net oversteekt als er een loeiende ambulance aankomt, typisch. Een wielrenner die me net kan ontwijken op het zebrapad – ik zag hem niet komen, hij is wellicht bezig het werelduurrecord aan het verbreken in de dorpskom.

Een groepje pratende mannen met elk een halve liter blik goedkope pils. De ‘Cara-bende’ genoemd. Naar een goedkoop merk van een supermarkt. Om de hoek een wandelende man met iets duurdere pils, maar al goed bezopen. Vraagt me in gebroken Frans de weg naar het OCMW. Rechtdoor en dan naar links, ‘et bon courage avec l’allocation’.

Nog even verder drie Nederlandse meisjes, Hollandse tongval, die vragen waar je hier kan stappen. Overal, neig ik te zeggen, maar bedenk dat ‘stappen’, vertaald uit het Nederlands, ‘uitgaan’ betekent. Waarop ik hen de juiste richting wijs, naar het uitgaanskwartier, en enkele suggesties voor ‘een gezellige tent’ (lees : ‘leuke cafeetje’). Als bedank krijg ik drie kussen. Made in Holland.

Het is mooi weer vandaag. De zon schijnt, de eerste lentebloesems. De eerste bain-de-soleils (zomerkleed met spaghettibandjes, of zonnejurk) verschijnen in het straatbeeld. Even verder hartstochtelijk kussend koppel. Hij van het mediterrane type, met blote bast. Zij met rode haren, met bouwvakkersdecolleté. Op het gras in het stadspark. Het liedje ‘Meisjes met Rode Haren’ komt spontaan op. U weet wel … ze kunnen u zeggen wat liefde is, kunnen kussen, dat is niet mis.

Drie wilde konijntjes nabij het liggend naakt, een standbeeld dat de zee moet voorstellen. Wat in de volksmond wel eens ‘Dikke Mathilde’ wordt genoemd. Niet te verwarren met de omvang van onze koningin, die ik hier wel eens incognito ben tegengekomen. Niet in bain-de-soleil uiteraard. Maar een majesteit als vondst op je wandeling, dat is ook niet mis.

Even verder nog een ruzie, aan het kruispunt, tussen een jonge vrouw met BMW z3 en oudere heer met Range Rover, met hier en daar een krasje. Krachttermen, schunnige woorden, schuttingtaal, vloeken, verwensingen vliegen over en weer.

De meer doorsnee termen als klootzak, lul, eikel, hoer, homo en teringlijer. Wat meer profane woorden als shit en fuck, stoephoer en mangomodel. Hier en daar een echo van het Bijbelse vloeken, zonder de vrees van de vloek als een boemerang. Om dan weer, grimmig, in te stappen, de motor op te hoog toerental te starten en met gierende banden te vertrekken. Waarop het alledaagse lawaai terugkeert.

Intussen ben ik al halfweg, heb ik intussen een briefje van 50 euro, twee muntjes van 2 euro en een 1 euromunt gevonden, en een grijze poes die mij blijft volgen tot ze doorheeft dat ik geen oud dametje ben met lekkere brokjes.

Even verderop kom ik de zeedijk op, die me melancholisch doet denken aan de Belle Epoque, en zicht geeft op het mooiste strand van Europa, en dito zee. Op het lange rechte stuk komt een zweem saudade op, van wat (niet) geweest kunnen zijn.

Met wat geluk was immers zoveel bijna mogelijk geweest, bijna anders geweest. Was ik nu even rijk geweest als ik slim ben. Was ik met een overzeese studiebeurs in Guadeloupe opgeklommen tot manager van een NGO. Of was ik met wat geluk hoofd van de accountmanagers binnen een of ander farmaceutisch bedrijf. Nu ja, nu ben ik hoofd van het creatieve team van de Tistje-holding, en supervisor van mijn eigen leven, dat is ook al ietsen

Intussen nog veel meer vondsten. Een natte neus tegen mijn been. Daaraan een hijgende hond aan een strakke lijn. Aan het eind van de lijn een knappe jonge vrouw, aantrekkelijk gekleed. Die stilstaat bij het gedicht dat in de overdekte gaanderij ophangt, een laureaat van een de stedelijke poëziewedstrijd. Dat mij ook aantrekt, of is het de knappe jonge vrouw. Die knipoogt. De vrouw, maar in zekere zin ook het gedicht. We kletsen even, stilzwijgend, met elkaar. En vervolgen onze weg.

Even verder een middelvinger omhoog met daaraan een jongeman met attitude – en wellicht ook taalproblemen, te horen aan wat hij tegen het meisje aan zijn hand zegt. En, van de zeedijk weg, natuurlijk veel borden, posters met koppen van politici en politica, en natuurlijk reclame, veel reclame die wil aanzetten tot onnodige uitgaven en toegeven aan het onderbuik gevoel.

Tot slot echter het belangrijkste, de vondst van de weg naar huis, de zin om terug naar het vertrouwde te keren en vooral een hernieuwd humeur.

1 Comment »

  1. Wat vind jij een geld tijdens je wandeling! Het enige wat ik vind zijn een miniversie van Rubicks kubus, een badeendje en een eurocent. Laatste vond ik een mooi gekleurd stuk plastic wat ik in mijn zak stak. Bleek dat bij thuiskomst een gedeelte van zo’n luchtverfrisser voor in de auto te zijn. Het heeft nog weken gestonken in mijn zak en in ons halletje waar de jassen hangen. Na het verzoek van mijn moeder om niet alles mee te nemen wat ik op straat tegenkom, ben ik maar wat gaan minderen. Leuk geschreven dit stuk, ik zie het voor me….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.