‘Subtiele sociale omgang, ik leer het maar niet …’

Eens ik te weten kwam dat ik autisme had, leken onze ernstige huwelijksproblemen minder verrassend. Autisme kan zich uiten in gedrag dat relaties ondermijnt. Het is lastig met mij gehuwd te zijn hoewel noch Kristen noch ik dat konden voorspellen.

Voor de doorsnee neurotypische observator (neurotypisch verwijst naar mensen met een typisch functionerende hersenen, dus mensen zonder autisme) lijk ik relatief gewoon. In veel situaties kan ik wellicht gemakkelijk doorgaan als neurotypical, ware het niet van mijn aanhoudende intense bezigheden, ongewone rituelen en gewoontes, beperkte sociale redeneren en egocentrische ideeën.

Al heb ik ook het vermogen om al deze beperkingen te camoufleren. In de juiste omstandigheden weliswaar. Zoals wanneer ik wil dat iemand me aanneemt om te werken of als ik graag heb dat iemand op mij verliefd wordt.

Als ik erop terugkijk denk ik dat de diagnose onvermijdelijk was. Een vriendin die af en toe afspreekt, zou mijn gewoontes (om dingen te schikken bijvoorbeeld) afdoen als eigenaardig of zelfs als artistiek. Maar Kirsten leefde met mij samen – observeerde me jaren in mijn natuurlijke habitat. Zij diagnosticeerde me, en later kreeg ik een formele diagnose van een dokter, maar dat leek me nauwelijks noodzakelijk. Op basis van mijn gedrag toen, had hij even goed een bloedneus kunnen diagnosticeren.

Eén van mijn duidelijkste symptomen is de manier waarop ik onverwachte sociale omgang aanpak. Zeker als het gaat om conversaties die subtiele omgang vereisen. Ik lijk de regels maar niet te leren of toe te passen, ondanks mijn aanhoudende pogingen.

Toch wordt je verwacht op de juiste manier te antwoorden als mensen je aanspreken of om een gesprek aan te knopen. Maar mijn pogingen slaan meestal nergens op. Door mijn passie voor bepaalde dingen heb ik de neiging om vreemde onderwerpen in de lengte en breedte te bespreken. Of de luisteraar nog interesse toont of niet.

David Finch in The Journal of Best Practices (Scribner, 2012)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.