De Rain Man van de beursvloer

Jezelf Rain Man laten noemen, niet iedereen zou op dat idee komen. Zeker net als je werkt als individu met autisme.

De eerste keer dat ik de film zag, met een knappe klasgenote naast mij , in een zeldzaam kleine knusse filmzaal – die al lang niet meer bestaat -, waande ik me eerder Tom Cruise. Toch vond ik ‘m eigenlijk wel grappig en sympathiek. Zo speciaal als Rain Man was ik niet, Tom Cruise leek net iets meer binnen handbereik. Ik was toen (nog) niet geremd door enige zelfrelativering.

Tom Hayes, een ‘mild autistische’ beurshandelaar, heeft de film waarschijnlijk ook gezien. Of erover gehoord. Of misschien op You Tube alleen dat fragment over cijfers en kaarten tellen in Las Vegas gezien.

Geobsedeerd door getallen, dat was hij zeker. Zodanig zelfs, schreven sommige kranten, dat hij zich misschien wel zodanig liet gaan in het beursspel, dat hij in zijn enthousiasme de context uit het oog verloor, en de gevolgen van zijn transacties niet meer kon inschatten.

Al geloofde de rechter, waar hij zich moest rechtvaardigen, eerder dat hij een web van grootschalige fraude had opgezet. Nog een vaardigheid die fora en websites die opscheppen met de talenten van mensen met autisme aan hun lijstje kunnen toevoegen.

Wat er van aan is, valt in dit soort berichtgeving moeilijk te bepalen. Veel interessanter vind ik de beeldvorming, en het autisme dat daarin blijkbaar ergens opduikt. Als blijkt dat mijnheer Hayes te naïef heeft gehandeld? Of te overenthousiast en te weinig strategisch? Of door gewoon zijn job te doen en te weinig te denken in de geest van de organisatie? Wie zal ’t zeggen.

Opvallend is alvast dat de veroordeelde Moeder Theresa, naar het schijnt ook geen heilig boontje geweest, erbij haalt. “Was Moeder Theresa in zijn plaats, dan zou ze het ook gedaan hebben”, verklaarde hij. Moeder Theresa op de beursvloer, een merkwaardige combinatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.