Waarom autisme maar één van de verhalen is in mijn leven …

reis

Er zijn van die woorden en beelden, metaforen en gezegdes die me, in welke omgeving ik me ook bevind, blijven volgen. De term ‘gebruiker’ is daar een van. Wat ik ook doe in mijn leven, waar ik ook ga, er blijken gebruikers in mijn omgeving. Als ze geen diensten gebruiken, dan wel informatie, of middelen. Ook middelen zijn een blijvertje. Middelen als in geld, energie, maar ook als in verdovende of opwekkende chemische stoffen.

De term die de laatste tijd veel lijkt op te duiken, en ook als metafoor of beeldspraak wordt gebruikt, is de reis. Letterlijk, natuurlijk, als in naar een ver land trekken om er al dan niet hetzelfde te doen als thuis. In mijn geval echter vooral figuurlijk, als in : jij hebt een flinke weg afgelegd, of jij hebt nog een flinke weg af te leggen vooraleer je daar wil geraken.

Zo heb ik ook als het aankomt op omgaan met mijn autisme een hele reis afgelegd.  Van sluimerend op de achtergrond maar er niet mee bezig zijn, over op zoek gaan naar verklaringen, via een diagnostisch proces en laten bezinken van de diagnose, over kennis maken met diverse aspecten van autisme tot een introspectieve reis over welke plaats autisme in mijn leven inneemt en hoe te komen tot een zo goed mogelijk leven, met autisme.

Tijdens mijn reis heb ik vaker over autisme geschreven, vanuit eigen observaties en door te luisteren, dan erover gelezen. Als u vorige zin terugleest, zal u als wakkere lezer wellicht merken dat er iets fout aan is. Ik schrijf in de loop der jaren, in schriftjes en agenda’s, op tikmachines of dos-computers, op tablets of pda’s, namelijk niet zozeer over mijn autisme, maar steeds over mezelf. Of liever, niet over mezelf, maar over anderen met wie ik in aanraking kom.  Via een conflict of door een of andere wrijving, met lippen, handen of armen.

Toch bestaat mijn leven niet alleen uit mijn reis in omgaan met autisme. Ik maak tientallen reizen. Waar ik ook over vertel, op andere blogs, op WordPress en bijvoorbeeld ook op Tumblr.

Of, en zo klinkt het misschien beter, het verhaal van autisme is maar één van de verhalen in mijn leven. Het verklaart niet alles wat ik doe of laat, zeg of verzwijg, voel of denk. Vaak wel, soms een beetje en soms ook helemaal niet. Zo vind ik het vreselijk irritant als mensen me zeggen ‘Ja maar, wat jij zegt, wat heeft dat met autisme te maken?’. Alsof alles wat ik doe of zeg over mijn leven, met autisme te maken zou hebben. Evengoed heeft het te maken met mijn mens-zijn, verlangens en verwachtingen tegenover leven, mijn talenten en mogelijkheden, de verhalen die ik in mijn leven heb gehoord, mijn opleiding(en), werkervaringen en ervaringen met mensen in mijn omgeving. Om maar enkele van de ontelbare invloeden te vernoemen.

Meer nog, ik vind het eerder logisch te verklaren dat ik mijn autisme zelf niet ervaar, mogelijks niet kan ervaren. Vanop een afstand kan ik zeggen wat er eventueel mee te maken zou kunnen hebben, maar dat is een niet-deskundige benadering van mezelf. Ik ben immers te weinig op de hoogte van de mogelijke alternatieve verklaringen.

Net zomin als iemand die me voor de eerste keer of af en toe ontmoet of op een of ander levensgebied met me samen heeft geleefd of gewerkt, kan zeggen of ik autisme heb of niet, of iets van wat ik zeg of doe verklaard kan worden door mijn autisme of net niet. Mensen die dat toch proberen, kramen eenvoudigweg onzin of wartaal uit. Zeker mensen die alleen de ochtendkrant lezen, maar ook mensen die naar documentaires ‘die de waarheid tonen’ kijken, en zelfs mensen die geschoold zijn en pretenderen ervaring te hebben op vlak van psychodiagnostiek of psychotherapeutische praktijk.

Het doet er vaak ook niet toe. Want ik wil meestal gewoon een of andere werkbare en duurzame oplossing, en een beter leven. Dat is voor mij het belangrijkste, de rest is niet meer dan een hulpmiddel of springplank.

1 Comment »

  1. Als mensen jou vragen ‘ wat heeft dat met autisme te maken ? ‘
    Dat is omdat zij ‘ het niet hebben ‘
    Alle mensen die voelen wat jij voelt weten dat ALLES wat jij zegt over autisme gaat.
    Zo simpel is het.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.