10 tips bij het begin van het hoger onderwijs … studeren met autisme

klaar voor hoger onderwijs

  1. Stippel het veiligste (en/of rustigste) traject uit van waar je woont/verblijft tot aan de campus, voor je het academiejaar begint.
  2. Wees in orde met administratie zodat je correct ingeschreven bent (en laat je hierbij helpen). Wacht zeker niet te lang om dit te doen.
  3. Schrijf je in op het intranet. Stel je ISP (individueel studieprogramma) in orde. Vraag faciliteiten (aanpassingen in functie van je autisme) aan indien mogelijk (met een formele diagnose autisme, attest psychiater of huisarts).
  4. Je staat er niet alleen voor. Stap binnen bij diensten of ga langs bij mensen die je kunnen helpen, zoals een opleidingscoördinator, de studentendienst, een talentcoach, een mediacoach … Jezelf isoleren of het zelf willen doen zal alleen kostbare tijd doen verloren gaan. Ook al denk je geen enkele hulp nodig te hebben, een voorbereid mens is er twee waard.
  5. Koop tijdig je boeken en/of cursussen (en weet vooral welke de juiste zijn) en signaleer aan de studentendienst of je opleidingscoördinator wanneer je in betalingsmoeilijkheden zou kunnen geraken.
  6. Zoek contact met kot – of studiegenoten en help hen ook in de mate van het mogelijke. Uiteindelijk bepaalt vooral goede samenwerking met anderen of je slaagt of faalt. Ben je handig op het internet? Maak een website om er later samenvattingen van jou of anderen op te plaatsen. Of maak een sociaal media-account waar jij of anderen informatie die bij de opleiding hoort kunnen posten.
  7. Verken – eventueel met iemand die je al kent – de campus, vraag een plannetje, en kijk waar je in de buurt of op de campus kan (gezond en niet al te prijzig) eten krijgen, en ook waar het rustig(er) is en waar je kan op adem komen (bibliotheek, rustige ruimte, groene plekken).
  8. Neem op tijd rust, wanhoop niet te gauw en probeer je op tijd te amuseren. Heb vertrouwen maar wees realistisch. Wees vooral positief ingesteld, en wees niet bang vragen te stellen, per mail of mondeling.
  9. Laat je niet beïnvloeden door wie alles poepsimpel vind of mensen die hulp vragen loosers vind – iedere student heeft in het begin moeilijkheden om zijn of haar weg te vinden, de ene kan het beter camoufleren dan de andere.
  10. Voel je niet verplicht tot iets wat waar je je niet rustig of op je gemak voelt (ook al wordt je gezegd dat dit deel van het studentenleven is).

Meer weten? Bezoek Kabass, een website met een sectie rond Studeren. Bekijk de website van het boek ‘Geprikkeld om te weten: studeren met autisme’ (zie ook het leesverslag van dit boek).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.