De eindejaarsvraagjes van Tistje …

eindejaarsvraagjes

Het is alweer zover, een jaareinde dringt zich op. Het is natuurlijk een dag zoals een ander, maar toch hou ik van de traditie van het af en toe stilstaan. Onder andere door eindejaarsvraagjes in te vullen, overgenomen uit enkele tijdschriften. Heeft u een blog of werkt u met de vriendschapsgenerator Facebook, dan mag u deze vraagjes gerust overnemen en zelf invullen.  Met of zonder verwijzing naar deze blog.

 1. Wat vind u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

  Dat de belangrijkste gebeurtenissen in de samenleving steeds vaker samen vallen met het overzicht van Google Zeitgeist, en mensen steeds meer online dan offline leven. Voor mij is de belangrijkste gebeurtenis dat ik het zelf andersom doe, verhuisd  ben (dichter bij mijn vriendin woon) en mijn boek tot mijn verbazing (en die van mijn coach) toch nog voltooid is geraakt.
  Ook een aantal initiatieven binnen de autismegemeenschap vond ik belangrijk, zoals de campagne van Authentisme van de Vlaamse Vereniging Autisme en de Goede Gevoelens-vragenlijst van Autisme Centraal, waarbij kwaliteit van bestaan meer centraal komt te staan.

 2. Wat vond u het afgelopen jaar het beste en het slechtste op radio, tv en sociale media?

  Op TV heb ik vooral genoten van Wanderlust op Canvas en Radio Gaga. Op Radio luister ik graag naar de podcasts van Interne Keuken (Radio 1) en Berg en Dal (Klara). In de sociale media ben ik terug actief met mijn Facebookpagina (na een sabbatical trimester), op Twitter en Tumblr.

 3. Welke boeken, films, muziek en toneelstukken hebben u dit jaar het meest bekoord?

  Als ik mijn Goodreads en Librarything accounts bekijk, heb ik 209 boeken gelezen dit jaar, en 150 recensies geschreven.
  Enkele die eruit sprongen waren volgens mij A Life in Questions van Jeremy Paxman, The Lonely City van Olivia Laing en De Wereld van de Wachter van Dirk De Wachter. Ook het dagenboek van Cees Nooteboom en het boek rond Winteruur van Wim Helsen lijken tot nu toe veelbelovend.
  Op vlak van autisme heb ik dit jaar genoten van Autism Equality in the Workplace van Janine Booth, Understanding and Evaluating Autism Theory van Nick Chown, The Eagle Tree van Ned Hayes (dankjewel Mar voor de tip!) en Sex, drugs & Asperger’s van Luke Jackson.
  Op vlak van Nederlandstalige boeken rond autisme bleef ik in 2016 op mijn honger zitten  Van een aantal boeken vond ik het begin wel aardig, maar raakte ik om een of andere reden niet tot het einde.

 4. Wie wenst u wat toe voor 2017 (ten goede of ten kwade)?

  Ik wens alle lezers van mijn blog een jaar van mooie filosofische, poëtische en liefdevolle in – en uitzichten. Ook wens ik alle mensen die ik letterlijk of figuurlijk geblokkeerd heb op internet en in het echte leven in 2017 een diepe bezinning toe.

 5. Aan welk gesprek van dit jaar heb je goede herinneringen?

  Dat is zeker niet één gesprek, maar het is vast een van de gesprekken die ik had met mijn liefste Roos, mijn vriendin. Gevolgd door de gesprekken met mijn autismecoach, die mij meer geholpen hebben dan ik haar kan zeggen. Verder zijn ook de gesprekken met mijn ouders er van goede herinneringen (gelukkig maar).

 6. Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

  Dat ik nog heel veel te leren heb en nog veel wil leren ook, dat er mensen zijn verbazend liefdevol zijn en anderen die verbazend haatdragend en gefrustreerd zijn en dat het allemaal ooit stopt.

 7. Wat wordt de trend voor 2017?

  Dat mensen denken dat ze veel hebben veranderd en dat alles blijft zoals het is.

 8. Welke vraag zou iedereen zichzelf moeten stellen?

  Of wat zij aannemen als vanzelfsprekend wel zo vanzelfsprekend is, en een heel andere invulling en een heel ander leven best wel mogelijk is.

 9. Wat is de belangrijke uitdaging voor jou in 2017?

  Blijven leven, in alle mogelijke betekenissen.

 10. Kan wereldvrede in 2017 bereikt worden?

  De wereldvrede kan elk moment bereikt worden, maar ook elk moment verloren raken. Overigens vind ik een mooi geslaagde pizza eten met mijn lief op een terrasje met een prachtig zicht op de ondergaande zon ook al heel positief.

1 Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.