1000 vragen aan jezelf #32

1000-vragen-aan-jezelf #32

Nummer tweeëndertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over waar ik dankbaar voor ben, of ik vaak twijfel. Of er een boek is dat eruit springt dat me heeft beïnvloed, met welk gevoel ik op de stadsbus stap, wat het laatste was dat ik vierde. Verder wat me tegenhoudt om te doen wat ik wil doen, hoe spontaan ik ben, wie ik zou uitnodigen voor een feest ter ere van mezelf. Tot slot wat voor kledij ik draag bij het schrijven van deze blog en wat volgens mij het belangrijkste is in een liefdesrelatie.

311. waar ben je dankbaar voor?

Er is veel waar ik dankbaar voor ben. Eerst en vooral dat ik de tegenwoordigheid van geest en het taalvermogen heb dit te schrijven. Verder dat mij al het andere wat anderen is fataal geworden nog niet is overkomen, en dat er toch al het een en ander positiefs is overkomen. Uiteraard ben ik ook dankbaar om de mensen die ik heb mogen ontmoeten in mijn leven en dat de schade van de negatieve ontmoetingen al bij al beperkt is gebleven.

312. twijfel je vaak?

Dat gebeurt wel eens, maar ik betwijfel of ik voldoende twijfel en vooral twijfel ik of ik aan het juiste twijfel, op juiste momenten en in de juiste mate.

313. is er een boek bij uitstek dat je heeft beïnvloed?

Er zijn heel wat boeken die me hebben beïnvloed, zowat elk boek dat ik heb gelezen, denk ik. Enkele boeken springen er toch wel uit. Zo is Liefde in tijden van cholera een boek dat ik meerdere keren heb gelezen, en dat me sterk is bijgebleven. Als jongere liet de impasse-trilogie van Steven de Batselier ook een sterke indruk om me na, net zoals Small is Beautiful van Ernst Friedrich Schumacher.

314. met welk gevoel stap je op een stadsbus?

Veelal heb ik een gevoel van opluchting als ik op een stadsbus stap en een gevoel van hoop dat ik niet te veel dooreengeschud zal zijn op het moment dat ik op mijn bestemming aankom.

315. wat was het laatste dat je vierde? 

Er is niet zo gek veel dat ik vier. Tenzij dan iets wat ik onverwachts toch goed heb doorstaan.

316. wat houdt je tegen om te doen wat je wil doen?

Vermoedelijk is dat eerst weten wat ik wil doen, daar een motiverend beeld van krijgen om het uit te voeren, en vervolgens de energie en de praktische vaardigheden om het ook concreet te doen.

317. hoe spontaan ben je?

Veel te spontaan, vind ik, in de zin dat ik zeg wat ik denk, maar in de zin van iets doen zonder voorbereiding, niet zo spontaan.

318.  wie zou je uitnodigen op een feest ter ere van jou?

Eerlijk gezegd zou ik niet zo gediend zijn met een feest ter ere van mezelf.  Een feest zou eten in groep betekenen, door elkaar heen lopende gesprekken, niet goed weten wat en hoe te zeggen, en nadien last hebben van spijsvertering en stommiteiten die ik gezegd zou hebben.

319. welke kledij draag je momenteel?

Tijdens het schrijven draag ik uiteraard gepaste kledij. Een hemd met korte mouwen, een keurige jeans, mijn beste bril, … en natuurlijk comfortabele kousen. Schrijven op blote voeten geeft meestal een vertekend beeld, vind ik.

320. wat is volgens jou het belangrijkste in een liefdesrelatie?

Volgens mij zijn rust en ruimte de belangrijkste elementen in een relatie. Voldoende ruimte geven aan elkaar, al kan dat ook tijd zijn, om te luisteren en om zichzelf te kunnen zijn. Rust is volgens mij ook belangrijk, in de zin van op adem kunnen (laten) komen.

3 Comments »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.