‘Hoger opioïdengehalte maakt autisten eenzamer’ … autisme en eenzaamheid

Er zijn vele soorten autisten. Hun sociale interactie en non-verbale communicatie verlopen anders dan bij een ‘normaal mens’. Er zou ook een biologische reactie waarom sommige autisten geen of minder behoefte hebben aan sociaal contact: ze blijken veel natuurlijke opioïden in hun hersenen te hebben. Ze zijn net heroïneverslaafden. Door dat teveel aan opioïden hebben ze een abnormaal lage pijngrens en kunnen ze ook geen echte tranen huilen. Omdat sociaal contact de opioïden in de hersenen doet toenemen, zal de autist als compensatie voor het vroegere hoge gehalte aan opioïden moeite doen om zich socialer te gedragen. Maar dat betekent ook een hogere gevoeligheid voor andere mensen en, misschien, een groter besef van eenzaamheid.

Johanna Spaey in ‘Kleine encyclopedie van de eenzaamheid’ (De Geus, 2018)

6 Comments »

 1. Dat mensen met autisme geen tranen kunnen huilen, dat is alleszins voor mij ook waar. Ik herinner me dat men mij zei dat ik eens goed moet uithuilen om van een bepaalde ervaring los te komen. Ik heb dat nooit gedaan.
  Of mensen met autisme een lage pijngrens hebben, daar kan ik dan weer in het geheel niet in komen. Persoonlijk ondervind ik van mezelf dat ik een heel groot uithoudingsvermogen heb. Of het moet zijn dat ik gehard ben door mijn autisme en juist daardoor mee verdraag dan de doorsnee NT-er. Of de doorsnee NT-er is kan gemakkelijker kriepen om te manipuleren.

  Like

 2. Science Friday 31 augustus jl. Interview Ira Flatow met Nobelprijs winnaar Eric Kandel. Oa over autisme als ziekte door verstoorde biochemische processen in de hersenen.

  Like

 3. Inderdaad, ik kende deze website en de pagina waar je naar linkt. Dat mensen met autisme drugsverslaafden zouden zijn, is natuurlijk te gek voor woorden. Ik zou deze website niet echt als linkeable zien, maar het klopt min of meer wat de broers Boven schrijven.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.