1000 vragen aan jezelf #77

 1. Als je deze week opnieuw kon doen, wat zou je dan veranderen?

  Deze week verliep niet chaotischer dan andere weken, dus al bij al zou ik niet zoveel moeten veranderen mocht ik willen. Mocht ik iets veranderen dan zou ik er wellicht voor kiezen om op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag nog op reis te zijn in een of ander verlaten maar ook niet al te afgezonderd oord om er geen last te hebben van vuurwerk, van allerlei festiviteiten of van bepaalde onhaalbare verwachtingen.

 2. waar voel je je het meest comfortabel?

  Al hetgeen voor mij het meest comfortabel aanvoelt, heeft te maken met iets wat ik op mijn eentje doe en waar ik me volledig in kan verliezen zonder storende elementen (zintuiglijk, sociaal, gevoelens), maar waarbij ik weet dat er in aanpalende ruimtes iemand is die ik heel graag heb en die mij graag ziet zoals ik ben. Daar voel ik me het meest comfortabel. Voor mij is zo’n ruimte vooral heel erg stil – wat nog niet betekent dat ik zelf heel erg stil ben – en zijn er mogelijkheden om via internet de virtuele wereld te bereiken.

 3. heb je liever je grootste vraag of je grootste wens beantwoord?

  Toch liever de grootste wens, aangezien het antwoord op mijn grootste vraag nog verdere wensen vermoedelijk onmogelijk zal maken.

 4. wat is volgens jou een goede vraag?

  Een goede vraag herken je volgens mij aan de timing (het juiste moment waarop je de vraag stelt), aan de kracht van de vraag (zo beknopt mogelijk en zo weinig mogelijk suggestie van wat je als vraagsteller in gedachten hebt), of je zelf weet welke intentie je hebt met je vraag (wat wil je zelf bereiken met die vraag), of je voeling hebt met de impact (welke indruk wil je met de vraag geven aan de persoon aan wie je de vraag stelt), de manier hoe je de vraag stelt (je stem, houding van je lichaam, mimiek), de intensiteit waarmee je de vraag stelt, de relevantie van je vraag, en het element van verrassing. Een goede vraag houdt dus rekening met al deze factoren, is vooral niet retorisch, probeert vooral niet meteen een antwoord te scoren, maar doet nadenken en leidt uiteindelijk naar een aantal nieuwe, verhelderende, verdiepende vragen.

 5. wat is je allergekste bijbaan geweest?

  Een echte bijbaan heb ik nooit gehad, omdat ik nooit echt een baan heb gehad. Van de ‘proef’-baantjes die ik heb gehad, sprak het monteren van auto-onderdelen het meest tot de verbeelding. Voor vrijwel alle automerken (die mensen met een gewoon inkomen kunnen kopen), heb ik ooit ventilatieroosters in elkaar gelast.

 6. wat zou je graag nog eens willen doen?

  Mijn zin, ik zou graag nog eens mijn zin willen doen. Aangezien wat utopisch is, zou ik als tweede mogelijkheid ‘een boek schrijven’ kiezen. Of nog eens op reis gaan. Of, iets meer bescheiden van aanpak, met mijn liefste een boswandeling maken in de lenteregen.

 7. denk je dat er op een dag buitenaardse wezens landen?

  Voor zover die buitenaardse wezens nog niet geland zijn, of hier al zijn geweest, of hier rondlopen zonder dat we er veel erg in hebben, lijkt het mij haast vanzelfsprekend dat ze hier op een dag zullen landen. Haast even vanzelfsprekend zal dat onopgemerkt voorbijgaan.

 8. wat wilde je worden toen je klein was?

  Toen ik klein was, wilde ik vooral andere mensen helpen, beroemd en graag gezien worden (maar niet noodzakelijk op handen worden gedragen of aanbeden worden) om wat ik goed kon, iets doen dat het leven van anderen minder lijden zou kunnen bezorgen.

 9. wat hangt er aan je koelkast?

  Sinds ik een koelkast heb waar je van alles aan kan hangen met magneten, hangt er ook van alles aan dat ik moet onthouden, maar dat ik nergens anders – bijvoorbeeld in een agenda – kwijt kan. Zo hangt er een kalender die we van de afvalmaatschappij krijgen, met de data waarop ze allerlei afval ophalen. Er hangen ook pins aan met bemoedigende boodschappen, een tegoedbon en een briefje met allerlei telefoonnummers, van de bakker, slager, verhuurder, brandweer, politie …

 10. wat is het moeilijkste dat je ooit deed?

  Dat vind ik een moeilijke vraag, want ik denk dat je eerst oud moet zijn om echt goed te weten het moeilijkste is wat je ooit deed. Volgens mij doe ik enorm veel wat moeilijk is, en ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets deed wat me gemakkelijk leek. Het allermoeilijkste is meestal een einde maken aan iets, het afronden, er niets meer aan veranderen, op de voet gevolgd door eraan te beginnen, de koudwatervrees overwinnen, met daarna volhouden in iets. Misschien is het moeilijkste wat ik ooit deed (en nog steeds doe) er met liefde zijn voor mijn liefste en daarin proberen te evolueren. Maar misschien is het ook gewoon iets anders, zoals een boek schrijven, mijn rijbewijs halen, een schilderij maken, mijn eerste maaltijd koken of gewoon elke dag blijven bestaan.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.