Moeder smeekt me soms om te liegen … autisme en sociaal contact

Het sociale gebeuren is vermoeiend voor mij. Wat bedoelen mensen? Wat willen ze nu eigenlijk zeggen? Ik heb graag klare taal. Daarom vind ik kinderen zalig, hun communicatie is oprecht. Ik zeg alles zoals het is. Ik kan ook niet liegen. Mijn mama smeekt me soms: vertel toch eens een leugentje om bestwil, dat is minder grof.

Greet in Knack Magazine van 5 juni 2019 in ‘Leven met autisme : ‘Ik wil elke dag hetzelfde, anders word ik opstandig’ van Tanja Dierckx

3 Comments »

 1. Ik begrijp zijn verwarring. Eerst wordt mij verteld dat leugens verboden zijn. Nu moet ik liegen “om bestwil”. Maar wanneer is “om bestwil”? Ik kijk om my heen en mensen schelden elkaar uit en “flippen de midden vinger”, maar de waarheid zeggen is grof en onbeschofd?! Nou, dan maar liever stil zijn. 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Ik vertel zelf nooit een leugen, of althans niet bewust. Wat ik soms wel doe is dat ik stil blijf of de halve waarheid vertel. Ik verkort mijn zinnen om zo niet alles te hoeven vertellen en brei er geen andere woorden of leugens aan vast. Soms zeg ik ook wel dat mijn mening of gedacht er niet toe doet zodat ik helemaal niets hoef te vertellen. Of ik waarschuw dat mijn reactie wel eens iets kan zijn wat ze niet willen horen. Ook durf ik te vragen wat ze van mij zouden willen horen…
  Naarmate ik ouder word leer ik er beter mee omgaan. Maar het is een lange weg om met leugens om te kunnen gaan. Als iemand aan mij vraagt te liegen, ga ik niet langer meer om met die persoon want ik blokkeer in mijn hersenen als ik het nog maar probeer om woorden te zoeken om een leugen te kunnen vertellen.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik kan ook niet liegen, en mijn echte mening geven kan ook vaak niet, want dan heb je meteen een pan met ruzie .
  Ik probeer zo gauw mogelijk weg te komen , daar waar ik me niet op mijn gemak voel.
  Want ik geraak in paniek als ik niet kan zeggen wat ik wil, zeker in wat ik gevaarlijke situaties vind, en anderen zien dat gevaar helemaal niet.
  Of het interesseert ze totaal niet.
  Mijn vader zei als kind eens tegen mij dat ik ondiplomatiek ben, dat je alles mag denken, maar niet alles mag zeggen.
  Dat heb ik weliswaar goed onthouden, maar ik heb er de grootste moeite mee.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.