‘De schijn hooghouden maakt het extra zwaar’ … autisme en angst

Ik begon met therapie omdat ik vastzat in een verlammende angst. Ik durfde niet meer naar de brievenbus gaan, uit schrik voor wat erin zou zitten. Ik was doodop van het gepieker. Alles rond me absorbeer ik, en analyseer ik tot in het oneindige. Dat kost me veel fut. Mijn prikkelmeter gaat veel sneller in het rood dan bij anderen. Het geeft een benauwd gevoel. Jarenlang heb ik daarmee rondgelopen.

Tot ik wist dat ik niet verder kon. Ik wilde altijd graag geliefd zijn. Vanzelf ga je die schijn hooghouden, omdat je bang bent voor wat mensen van je denken. Dat maakt het extra zwaar. De realiteit is: er komt geen glitter uit mijn gat. Ik ben maar een mens, en heb soms een mindere dag. Na een tijd heb je nog nul komma nul energie. Rond mijn 30ste heb ik hulp gezocht bij mijn huisarts en een psycholoog.

Helemaal weg zijn mijn angsten niet, maar het is niet meer allesoverheersend. Ik heb ook geleerd dat alles in mijn hoofd samenhangt. Ik ben hoog sensitief, en weet sinds anderhalf jaar dat ik een vorm van autisme heb. Net als mijn zoon van 9. Ik ga niet op zoek naar al die labeltjes, maar het helpt me om te verklaren wat ik al mijn hele leven voel. Ik heb niks om me over te schamen. De ene dag is up , de andere down . En dat is oké. Als mijn klein druppeltje op de hete plaat anderen helpt om dat in te zien, maken we weer een sprong vooruit.

Evy Gruyaert (Belgische vertaler-tolk, schrijfster, sportmotivational, meest sexy radiofiguur, juwelencreator, presentatrice) in “De schijn hooghouden maakte het extra zwaar” (naar aanleiding van het tv-programma Therapie) van Dennis van Goethem in Het Nieuwsblad van 18 januari 2022

4 Comments »

 1. Hoi Sam,

  ah , mijn vraag was totaal nietj ironisch bedoeld.
  De tegenstelling tussen die kreet en jouw formuleringen vind ik wel een beetje ironisch ja.

  nee, believe it or not, dat ze die titel kennelijk draagt wist ik niet, ik kende haar alleen als drop-dead-sexy-presentatrice van De Rode Loper op de VRT, lang geleden, daarna verdween ze naar een commerciele zender die ik niet ontving. Ze heeft inderdaad een stem die vanalles doet zwellen ja. zeker geen straf.

  Maar dat jij dat zo openlijk bewust deelt met de lezer, vind ik opmerkelijk voor iemand die lastig emoties uit. mijn complimenten hoor.

  Like

 2. @Siong Hang (bijzonder naam, trouwens)

  Haha, een zeer ironische opmerking.

  Je probeert me nu toch niet wijs te maken dat je de titel ‘meest sexy radiofiguur’ niet kent? Tenzij je misschien in Nederland woont?

  In 2009 ging Evy Gruyaert met die titel aan de haal (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20032009_086). Ook Koen van Clouseau en Roos van Acker kregen die titel al eens.

  Like

 3. wow, nooit geweten dat zelfs Evy Gruyaert zulke problemen had.

  sam, is die opmerking ‘meest sexy radiofiguur’ van jou of is dat een citaat uit die krant ?

  afgaande op jouw formele manier van schrijven kan ik me niet meteen voorstellen dat jij het woord sexy zou gebruiken, want dat is een heel emotioneel geladen woord.

  Like

 4. “Ik ga niet op zoek naar al die labeltjes, maar het helpt me om te verklaren wat ik al mijn hele leven voel.” Dat herken ik volledig. Voor mij betekenden de diagnose en de verklaringen, die er mee samenhingen, dat heel veel puzzelstukken op hun plaats begonnen vallen, losse draadjes waarover ik al een half leven piekerde en die een geheel begonnen vormen. Het betekende ook dat ik mezelf kan zoeken, dat ik niet meer altijd moet proberen zijn wie ik nauwelijks of niet kan zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.