‘Niet zomaar zeggen dat ze de tafel leeg moeten maken’ … autisme en opruimen

Foto van Flash Dantz op Unsplash

Het proces van een huis dat bezaaid is met spullen tot netheid en orde herleiden of nieuwe (opruim) gewoonten aanleren, vraagt tijd. Je kan tegen een persoon met autisme niet zomaar zeggen dat ze de tafel leeg moeten maken. Je moet concreter te werk gaan, door bijvoorbeeld duidelijk te zeggen waar welke spullen moeten en vooral korte en duidelijke opdrachten te geven. Ik merk dat er een zeer grote vraag is naar dit soort hulp, maar dat veel mensen, zowel particulieren als professionals, niet weten dat deze opruimbegeleiding bestaat.

Gwendoline van Balberghe in Het Laatste Nieuws van 28 maart 2022. Het boek van opruimcoach Gwendoline heet ‘Netjes op Orde’ (ISBN 9789464369298), en is beschikbaar via haar website of via de (online) boekhandel.

2 Comments »

 1. Clean desk policy…..
  Reeds jaren zwaaien ze er ons mee naar het hoofd op het werk. Eigenlijk een manier om burelen uitwisselbaar te maken.
  Maar heel blij was ik toen ik de zegswijze las:
  A CLEAN DESK IS A SIGN OF SICK MIND.
  Ik geloof dat Albert Einstein dat ooit neerschreef, en die mens heeft veel interessants neergeschreven.
  Sindsdien wil ik steeds bewijzen dat ik geen sick mind heb, mijn bureel ligt er dus alles-bij-de-hand-naar mijn goesting bij.

  Geliked door 1 persoon

 2. De kinderen hadden een slaapkamer waar alles een plekje had. Dus opruimen zou niet ingewikkeld moeten zijn. Dacht ik. Maar toen ik tegen onze oudste zoon (hij was toen 8 denk ik) vroeg zelfstandig zijn kamer op te ruimen, bleek dat een onoverkomelijk iets te zijn. Alles had hij in zijn prullenbak (en daarom heen) gedaan. Ik had mijn handen vol aan zijn 3 jongere broertjes. Dus ik had niet de energie en geduld dat goed op te pakken. Ik heb zoveel mogelijk gered. Maar ik dacht toen ook dat hij die spullen (ansichtkaarten van oma enzo) niet meer wilde. Jaren later snapte ik pas wat er aan de hand was. Ik weet vrij recent pas dat ik autisme heb. En ik weet zeker dat hij het ook is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.