10 vaak gezochte thema’s op Tistje … autisme en blogs

  1. Florence Nightingale Syndroom: om de hoek van elke goed bedoelde hulp schuilt het hulpverlenerssyndroom. Het wordt de reddersziekte, het Moeder Theresa-complex, bemoeizorg, bemoeizucht, de drang zijn om anderen te veranderen, het White Knight-syndroom, de obsessie dat geluk alleen komt door de omgang met anderen, tot zelfs narcisme, maar het is in elk geval vaak gezocht op deze blog. Ook naar hoe je mensen met dit syndroom tot herstel kan begeleiden, en welke positieve aspecten dit syndroom heeft, wordt ook al eens gezocht.
  2. Kenmerken autisme bij volwassenen: Hoe herken je autisme bij volwassenen? Waar kan een autist niet tegen? Hoe gedraagt een autist zich? Welke positieve eigenschappen of talenten hebben autistische volwassenen? Het zijn vragen die samen met deze trefwoordcombinatie heel wat bezoekers naar deze blog leiden. Sommige mensen vragen zich af of ook alle autistische volwassenen zich vasthouden aan eigen gewoontes, routines en ideeën, en of ze per definitie overgevoelig of juist helemaal niet gevoelig zijn voor pijn, warmte en kou, aanraking en geluiden. Zijn ze werkelijk in zichzelf gekeerd of slechts als er sprake is van ingrijpend autisme? Hebben ze moeite met schakelmomenten en hoe lukt het hen om hier succesvol mee om te gaan? Hebben ze weerstand tegen veranderingen en wat helpt om hiermee om te gaan? In het kort dus wat nu precies autisme kenmerkt bij volwassenen en wat werkt om er mee om te gaan, dat is het tweede vaakst gezochte thema op deze blog.
  3. Autisme en liegen: Autistisch zijn en liegen, al dan niet pathologisch en al dan niet in combinatie met stelen, bedriegen, om de tuin leiden of manipuleren, dat is het derde vaakst gezochte thema. Blijkbaar volgt niet iedereen de idee dat autistisch mensen het moeilijk hebben met liegen of manipuleren. Meer zelfs, sommige mensen vinden dat autisten heel goed zijn in liegen, en ze helemaal niet zo goed zijn in eerlijkheid en trouw aan waarheid. Ook al zouden sommigen zo ongeloofwaardig ‘dat zelfs een kind hen niet zou geloven’. Ook al hangt het er volgens anderen een beetje van af wat je onder liegen en het verzwijgen van de waarheid of bewust veranderen van de feiten verstaat. Wat de ommekant is van liegen bij autistische mensen, daar wordt ook vaak naar gezocht. Net zoals deze zoekcombinatie vaak voorkomt met autisme en vreemdgaan, autisme en narcisme, de slachtofferrol van autisten en het hebben van gevoelens, met name de liefde en de pijn van anderen.
  4. Autisme in de relatie/ autistische partner: Dat een relatie met een autistische partner, man of vrouw, moeilijk en vermoeiend is, blijkt uit de vele zoektermen hierrond die leiden naar deze blog. Terwijl er veel mensen zijn die zoeken naar wat te doen in een relatie met een ‘vreemde’ autistische man (wat als ‘zwaar’, ‘energieverslindend’ en ‘verdriet’ wordt gezien), is er evenveel gezoek naar wat te doen in een partnerrelatie met een autistische vrouw, die ‘claimend gedrag’ stelt, ‘povere seksuele prestaties’ stelt, en ‘minder vrouwelijkheid in kledij en uiterlijk’ vertoont. Veel mensen zoeken naar hoe ze autisme kunnen herkennen al vanaf het daten, tot verder in een relatie, hoe samen liefde ervaren en te komen tot emoties kunnen delen. Verder staan termen als ‘samen overleven of scheiden’, ‘omgaan met communicatieverschillen’, en ‘wie zich aan wie moet aanpassen’ centraal bij dit vierde thema.
  5. Autisme en seksualiteit: Of autisten kunnen knuffelen, liefde voelen, en welk seksueel gedrag ze laten zien (masturberen, orgasme, seksuele ervaring met partner), dat komt als vijfde meest gezochte thema op deze blog. Er wordt soms verondersteld dat mensen met autisme minder geïnteresseerd zouden zijn in romantische en seksuele relaties, ‘aseksueel’ of ‘frigide’, en dat vooral vrouwen met autisme seksualiteit lastig zouden vinden. Bezoekers op deze blog zoeken vaak naar de oorzaken van vermindering of afwezigheid van seksueel contact en seksuele lust, hoe om te gaan met de eerste keer seks en hoe het voelt met of als een autistische man of vrouw te vrijen. Ook naar informatie over omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag, vreemdgaan, seksuele overprikkeling, seksspeeltjes en erogene zones bij autistische mensen wordt er vaak gezocht. Als laatste wordt ook vaak breder gezocht naar intimiteitsbeleving binnen het brede genderspectrum en LGBTQA+ in combinatie met autisme.
  6. Naïef en naïviteit bij autisten: Relatief veel zoektermen verwijzen naar de gedachte dat autistische mensen wereldvreemd, naïef of gemakkelijker manipuleerbaar of kwetsbaarder zijn door hun denkstijl en mens – en wereldbeeld. Kunnen omgaan met mensen met autisme die overstuur geraken door die naïviteit is een van de vaak voorkomende bekommernissen. Hoe mensen met autisme duidelijk te maken dat hun sociale onhandigheid en gemis aan intuïtief sociaal gevoel niet alleen onbevangenheid en openhartigheid is maar hen ook kwetsbaarder maakt, ligt in het verlengde daarvan.
  7. Autisme en medicatie: Zodra er iets verschijnt rond ervaringen met of kennis over geneesmiddelen bij autisme is daar meteen veel interesse voor, zo blijkt uit de trefwoorden die ingetikt worden. Vooral rond antipsychotica (zoals bijvoorbeeld Risperdal en Dipiperon) en het adhd-middel Ritalin/Rilatine, maar ook over homeopathie, vitamines, antidepressiva, slaapmedicatie en angstremming wordt er veel gezocht op deze blog. Nochtans bestaat er geen medicatie om autisme te behandelen, of bestaan er geen medicijnen die specifiek bedoeld zijn voor autistische mensen. Er bestaat wel medicatie voor problemen die je kan hebben als je autistisch bent.
  8. Vrouwen met autisme: Autisme bij vrouwen, zeker ook onder de groep 50-plussers, wordt vaak minder goed herkend en gediagnosticeerd dan bij mannen. Er wordt dan ook veel gezocht op hoe je autisme bij een vrouw herkent, hoe het voelt als vrouw autistisch te zijn, en wat je moet weten over autisme bij vrouwen. Of het klopt dat vrouwen met autisme meer chaos in hun hoofd ervaren, en de problemen zich meer naar binnen uiten terwijl ze keihard hun best doen sociaal wenselijk gedrag te stellen. Andere zoekopdrachten spitsten zich toe op hoe het komt dat autistische vrouwen uitblinken in strak plannen en organiseren, hoe autistische vrouwen emoties ervaren en hoe het komt dat bij steeds meer oudere vrouwen autisme wordt vastgesteld. Ook zoekopdrachten over ongesteldheid, menstruatie, moederschap, omgaan met seksueel en psychologisch misbruik en hoe te scheiden van een autistische vrouw komen ook vaak terug op mijn blog.
  9. Autisme en depressie: Tussen 40 en 60% van de autistische mensen zou vroeg of laat een matige tot ernstige depressie doormaken. Op mijn blog komen zowel zoekopdrachten voor naar de mogelijkheid of autistische mensen wel depressief kunnen zijn, vanuit de veronderstelling dat ze geen zelf(reflectie) of verminderd (zelf)bewustzijn hebben, als zoekpaden rond depressie en burnout, en de verklaringen van en remedies tegen depressie bij autistische mensen. Komt depressie bijvoorbeeld meer voor bij mensen met een bovengemiddelde intelligentie, of eerder bij mensen met autisme met veel conflicten met hun omgeving en andere mensen die hen niet ernstig nemen of overbevragen. Ook vragen of kinderen met autisme een depressie kunnen hebben, of de medicatie voor depressie bij autistische mensen wel het juiste resultaat geeft, waarom zoveel autistische mensen ook manisch en depressief zijn, en welke rol eenzaamheid speelt bij depressie en autisme, komen vaak voor.
  10. Autisme en (huis)dieren: Wat een hond, kat, knaagdier, paard, of een dolfijn kunnen betekenen voor autistische mensen, van jong tot oud, is een laatste cluster zoektermen dat ik vaak zie opduiken in mijn zoektermen. Zo vragen bezoekers zich af of mensen met autisme assertiever, rustiger, positiever gestemd zouden zijn als er een (huis)dier in de buurt is. Vooral naar het effect van honden (en welk ras) en welke sociale vaardigheden welke hond kan verbeteren wordt gezocht. Natuurlijk zijn er ook mensen die zoeken naar wat dierenliefde voor autisten betekent, wat een therapeutische en wat een geleidehond is, en welke rol katten spelen in het leven van autistische mensen. Natuurlijk ontbreken vragen naar het autisme van tal van dieren niet in mijn zoektermen, al blijven die relatief beperkt. Dan gaat het niet alleen om katten (van het boeken ‘alle katten hebben asperger’) maar om alle mogelijke (olifant, chimpanzee, wapitihert, stokstaartje, eekhoorn) en soms ook denkbeeldige en fabeldieren (‘heeft een eenhoorn autisme?’)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.