Gezocht: werkgever die toelaat het beste uit mij te halen

Misschien is het nog niemand opgevallen. Het is ook niet erg zichtbaar. Maar mensen met een typische ontwikkeling hebben ook beperkingen. Toen ik de titel ‘personeel met arbeidsbeperking zeer waardevol’ schoot het met te binnen.

Eerst en vooral zou een werkgever iemand moeten selecteren op overeenkomsten met een opgesteld profiel van de functie, wat er verwacht wordt. Het is positief dat bedrijven positief discrimineren op handicap maar dit resulteert volgens mij net in extra beperkingen.

Daarnaast zou een werkgever kunnen aangeven in welke mate er rekening wordt gehouden met een handicap, d.w.z. individuele medische (inclusief psychologische) beperkingen die een onaangepaste omgeving kan versterken en een ‘concurrentienadeel’ veroorzaakt bij de werknemer. In de vacature (aankondiging van de functie) kan dit met een eenvoudig symbooltje volstaan. En dat ook daadwerkelijk doen natuurlijk, want bedrijven die daarmee uitpakken zijn het ook niet altijd in de praktijk. Of laten de aanpassingen stilletjes uitdoven.

Zelf spreek ik zelden van beperkingen, aangezien iedereen beperkingen heeft. Of zijn er ook mensen zonder beperkingen (vliegen, varen, onder water leven zonder lucht)?
Ook variaties en anders-zijn blijven voor veel werkgevers toch erg vaag. In de mate dat het werkgebeuren (vervoer, taakuitvoering, omgaan met personeel & oversten, informele en formele omgang, pauzes) een invloed heeft op de last door mijn beperkingen, spreek ik dus van (arbeids)handicap.

Het liefst solliciteer ik dus bij een bedrijf dat iedereen beoordeelt op eenzelfde basis. En redelijke aanpassingen voorziet om zijn personeel met een handicap toe te laten het beste uit zich te halen. Op lange termijn dan wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.