Autisme en taalontwikkeling

Het meest voorkomende symptoom bij kinderen waardoor ouders zich afvragen of hun kind misschien ASS heeft, is een vertraagde en abnormale taalontwikkeling.

We leren onze taal door de interactie met andere mensen – daarom is het niet verrassend dat kinderen met ASS hier moeilijkheden mee hebben. Een veelvoorkomend probleem dat kinderen met ASS hebben, is begrijpen waarom zij zichzelf ‘ik’ moeten noemen terwijl anderen hen juist aanspreken met ‘jij’ of soms ook ‘hij’ of ‘zij’. (…)

Een van de kenmerken van mensen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) die het vaakst genoemd wordt, is dat ze niet in staat zijn om emoties te herkennen in gezichtsuitdrukkingen. (…)

Wanneer mensen met ASS een gezicht te zien krijgen, kijken ze even lang naar alle onderdelen van het gezicht en focussen ze maar een klein beetje meer op de mond. Dat ze emotionele uitdrukkingen van een gezicht niet herkennen komt dus niet doordat ze dat niet kunnen, maar doordat ze naar de verkeerde aspecten kijken.

Als kijken naar de ogen mensen met ASS helpt om emotionele uitdrukkingen beter te herkennen, waarom doen ze dat dan niet? Wij hopen dat toekomstig onderzoek hier een antwoord op zal geven.

Alina Lartseva in ‘Taal en autisme’ op de blog ‘Het Talige Brein’


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.