‘Kinderen met autisme blijven in de kou staan’

Een autismespectrumstoornis verdwijnt niet door therapie. Maar hoe jonger de begeleiding van de kinderen begint, des te groter de kans dat hun taal zich goed ontwikkelt en dat ze later zelfstandig zijn. (…)

We weten niet of de hulp die gezinnen krijgen wel goed is. De methoden waarmee de centra werken verschillen nogal. Wie zich op welke methode baseert, en of die wel rekening houdt met wetenschappelijke inzichten, controleert niemand. Het is een jungle waar iemand de ouders doorheen zou moeten gidsen. (…)

Niemand heeft een overzicht van welke hulp het kind al gekregen heeft. Nu ligt er bij elke instelling – de school, de ziekteverzekering, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap – een apart dossier. Alleen de ouders weten alles.

Professor Herbert Roeyers (Universiteit Gent, klinische – en gezondheidspsychologie) in ‘Kinderen met autisme blijven in de kou staan’, artikel verschenen in De Standaard (31 januari 2014).

Meer weten? Lees ook ‘Heeft mijn volgende kind autisme?‘, een verslag van een informatieavond met professor Roeyers, georganiseerd door de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA), de ouder – en familievereniging. Herzien door prof Roeyers en gepubliceerd in het VVA-magazine.

1 Comment »

  1. Dat zou niet mogen zijn! Er zou toch iets moeten bestaan als een ‘globaal medisch dossier’ zoals je bvb bij de huisarts hebt.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.