‘Het gaat om het normaliseren van autisme’

De begeleiding van studenten met autisme moet zich richten op ‘wat ze kunnen’ en niet op ‘wat ze niet kunnen’: denken in mogelijkheden dus en niet denken in problemen.

In The Optimist.nl (mei/juni 2012) pleit emeritus hoogleraar orthopedagogiek, Ina van Berckelaer-Onnes (zie ‘Autisme niet langer een stoornis’), ervoor om niet alle aandacht te vestigen op de negatieve aspecten. Die helpt mensen met autisme niet. Volgens haar moet je altijd zorgen dat de sterke vaardigheden functioneel worden ingezet.

Diederik Weve, ingenieur bij Shell, ervaringsdeskundige en lid van de werkgroep ‘Vanuit autisme bekeken’ stelt dat het gaat om ‘normaliseren van autisme’.

Hij bedoelt daarmee dat de samenleving gevraagd wordt om het bijzondere van autisme te omarmen en gewoon te maken, zodat iedereen zijn eigen plek kan innemen in onze maatschappij.

Dat is in beeld te brengen als een trap met drie treden, de onderste trede is herkennen van autisme, de tweede trede is erkennen van autisme en op de derde trede staat samen doen.

De werkgroep gaat uit van de zogeheten levensloopbenadering met ASS in elke levensfase die ondersteuning biedt die nodig is en tegelijkertijd streven naar ‘empowerment’ en het bevorderen van hun autonomie. Voor het onderwijs wordt dat vertaald in ‘voldoende gespecialiseerde begeleiding’.

J. Van Hoek, N. Schloen, S. van Gorp, R. Houtkamp en E. Meens in KompASS voor studiesucces. Wegwijzer voor begeleiders en docenten van studenten met autisme (Garant, 2014)

2 Comments »

  1. Ik hoop van harte dat dit gaat lukken. Als ik zie wat er hier in Nederland gebeurt met kinderen met autisme in het onderwijs, dan zijn we er nog heel ver van af: “Gewoon” mee moeten doen met de rest, net doen alsof het er niet is? Ik ben ook benieuwd hoe lang dit goed blijft gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.