‘Telkens wanneer ik een persoon met autisme zie, leer ik iets nieuws’

Telkens wanneer ik een andere person met autisme zie, leer ik iets nieuws en wordt ik verrast. Natuurlijk is dit ook wat mij zo gepassioneerd maakt, telkens iets meer te weten komen. Had ik op het einde van de jaren zestig, toen ik me begon te interesseren in autisme, dat het na al die tijd nog steeds zo’n mysterie zou zijn – of enigma, zoals we het soms noemen – dan zou ik dat nooit geloofd hebben.

Ik zou gedacht hebben dat we eerst de biologische oorzaken in het brein en in de genen zouden vinden. Vervolgens zouden we een behandeling – een of andere manier die het best vooruit zou helpen – en we zouden ook een goede theorie ontdekken over hoe het autistisch denken werkt.

Het is lang niet zo eenvoudig gebleken. Want wanneer je begint te spreken over fenomenen in het autisme stoot je op fundamentele mysteries in het menselijk verstand. Dat is zo’n groots gegeven dat vijftig jaar onderzoek absoluut niets voorstelt. Als je bedenkt hoe lang het duurde vooraleer we iets over het heelal wisten, en zelfs daar blijft het een werk in uitvoering.

Mensen beseffen lang niet hoe recent de wetenschappelijke geneeskunde, en psychiatrie – dat bepaalde delen van het verstand behandelt – ontwikkeld zijn. Nauwelijks honderd jaar geleden. Hoe konden we dan vroeger iets over autisme kennen?

Mensen lijken het nochtans vreemd te vinden. Ze vertellen me ‘Nou, plots hoor je van alles over dat autisme, dat was er honderd jaar geleden toch nog niet’. Het antwoord daarop is vrij eenvoudig. Mensen keken toen lang niet om naar deze bizarre individuen, deze vreemde kinderen. Ze spraken er niet over. Natuurlijk waren hun ouders er wel heel bewust van, en zij moesten er voortdurend op hun eentje mee omgaan. Of ze werden weggestopt, in achterkamertjes of in grote instellingen. Het is dus zeker geen nieuw fenomeen.

Uta Frith in Exploring autisme: a conversation with Uta Frith / Howard Burton (Open Agenda Publishing, 2013)


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.