De autistische persoonlijkheid

Veel mensen op het autistisch spectrum (ook degene die als ‘ernstig autistisch’ zijn beschreven) hebben erg bijzondere en uitzonderlijke persoonlijkheden onder hun gedragssymptomen.

Ze zijn vaak overgevoelig. Niet alleen voor zintuiglijke stimuli maar ook – anders dan het verondersteld stereotype doet geloven – als het gaat om emotionele situaties om hen heen.

Hun aanvoelen van eerlijkheid is goed ontwikkeld (het hangt niet af van een (tekort/teveel aan) Theory of Mind). Zelfs niet-verbale en op het eerste zicht onbereikbare kinderen met autisme bezitten dit al. Hun ervaringen (en kwetsbaarheid voor de ‘wereld daarbuiten’) vormen hun persoonlijkheid – wat hen aardiger en toleranter maakt dan ‘normale’ mensen.

Veel autistische mensen zijn eerlijk over zichzelf. Ze accepteren beperkingen. Die van zichzelf en die van anderen. Ze ervaren ook plezier en tevredenheid in hun levens door manieren te vinden om met hun problemen om te gaan. Ze zijn aardig en hebben erbarmen met anderen.

Eerder dan te focussen op wat er had kunnen gebeuren, zijn ze dankbaar voor, gelukkig met, wat ze hebben en zijn ze bereid om te delen met anderen. Ze genieten bovendien een betekenisvol leven gekenmerkt door spirituele waarden.

Niettemin ontwikkelen niet alle individuen met autisme een ‘autistische persoonlijkheid’. Er zijn immers zo veel andere factoren die de ontwikkeling van elk individu beïnvloeden. Toch hebben veel autistische mensen een andere basis’, als je het zo kan uitdrukken, voor de ontwikkeling van hun persoonlijkheid.

Olga Bogdashina (hoofdonderzoeker aan het Internationale Instituut voor Autisme) in haar Linkedin-groep ‘On the Edges of the Known World’ – 17 december 2012

4 Comments »

  1. Beste Alberto, u moet helemaal niets (en zeker mijn blog niet lezen). Behalve werken aan uw argumentatie, een ander pseudoniem zoeken en geen appels met peren vergelijken (ik zeg niet wie appel en wie peer is in deze). Zoals op de fora krijgt u nog een kans maar dan vliegt u wel in de spam.

    Like

  2. Dit is toch volslagen onzin!! Net zoals de rest van je ‘blog’. Opzouten die boel. Als echte autist kan ik er niet meer tegen! Ga eerst eens serieus aan uzelf werken en probeer dan een blog te schrijven hé. Of hou het ernstig, en schrijf een boek. Niet in eigen uitgave, zoals al die andere pseudo-autisten. Bij een serieuze uitgeverij. Om Lieven de Cauter te citeren: “Sorry boy! I don’t buy this shit anymore!’ Fuck you, man. Schrijf over wie je zelf bent. Niet over een of andere aangemeten identiteit hé. En waag het niet om mij in spam te zetten of te blokkeren hé. Zoals die paar enkelingen die durven opkomen tegen al die onzin hier. Ge zijt nog erger dan De Wever, man!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.