‘Wat mag ik voor jou schilderen?’

Anne (25) is hobby-schilderes en hobby-kok, en ook de rest van haar leven hobbyt ze er naar eigen zeggen op los. Al wat ze doet, inclusief haar beroepsactiviteiten, probeert ze als een ‘liefhebberij’ te zien. Met zo weinig mogelijk pretentie. Een bewonderenswaardige levenshouding, vind ik.

‘Stel dat ik een schilderij voor je zou willen/mogen maken, zou je dan speciale wensen hebben? Zou er iets of iemand moeten opstaan, heb je voorkeur voor een stijl of school, natuur of samenleving, een portret van mens of dier, van jezelf of iemand bijzonder?’, mailt ze mij als vraag.

Het hoort volgens mij niet om een schilder, niet te verwarren met een verver, te dicteren of te suggereren wat er afgebeeld moet worden. Bij een verver doe je dat eerder wel. Die moet precies doen wat je wil. Hoewel sommige ververs zich schilders wanen. De kunst van het schilderen zit net in de ideeën, de zintuigen, de waarneming van de schilder(es).

Verondersteld dat het toch zou kunnen, dan zou ik, net als bij een fotograaf of een beeldhouwer, niet verder komen dan een verhaal over lezen en beelden, herinneringen en expressies, verhalen en de vele breuken in de rode draad in mijn verhaal. Geen portret of stilleven alsjeblieft, zou ik zeggen. Niets herkenbaar – of dat ik zou kunnen herkennen. Ook geen baars of andere vis, of iets dat die geur heeft. Liefst niet iets afgerond, of natuurgetrouw.

Ik wil elke dag langs het schilderij komen. Erbij staan of zitten. Alleen of in gezelschap, kijken naar de neerslag van betekenis, er herinneringen bij maken, ervoor, in de buurt, met geliefden, terwijl buiten, voor het café dronkenlappen zeemansliedjes brallen en even verder jonge verliefde koppeltjes tongen voor het vaderland weg.

Achteraf wil ik dan, in stilte, die herinneringen voor het schilderij ophalen of ze vergeten terwijl ik door de dikke verflagen laveer, en uiteindelijk triest wordt dat het schilderij met de jaren zoveel veranderd is. Terwijl bezoekers me aankijken en me niet begrijpen. Wat daar op doek staat, is niet veranderd, toch?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.