Heeft u als autistische schrijver een muze?

autistische-muze

Jo (45) stelt me via mail deze vraag: Heeft u als autistische schrijver een muze? Kan u me uitleggen hoe dat in zijn werk gaat als je autisme hebt? Ik ben zelf beeldende kunstenaar en ben door het leven met autisme gefascineerd, meer specifiek de pure originaliteit die eruit voortkomt.

Als ik een muze interpreteer als iemand die mij inspireert, of die mij toelaat mijn ‘pure originaliteit’ te laten botvieren, dan is dat wellicht mijn liefste, Roos. Veel van de teksten op deze blog zijn in elk geval door haar geïnspireerd (en daarnaast ook van taalfouten verbeterd).

Toch associeer ik het gegeven ‘muze’ eerder met een meer romantische visie op kunstenaarschap, en minder van toepassing op mezelf.  Mijn muze is in elk geval niet één of andere vrouw die ik ooit heb gezien of die ik van verre bewonder, af en toe ontmoet, gekleed of ontkleed, of waarmee ik geheime afspraakjes zou hebben.

Ik heb wel voorbeelden, andere kunstenaars of creatieve geesten, al dan niet met uitzonderlijke hersenstructuur. Een boekje met kunst waar ik af en toe inspiratie uit haal is Het Kleine Museum van Alain Le Saux en  Gregoire Solotareff, een kinderboekje met reproducties van schilderijen. Daarin worden van A tot Z 150 woorden of begrippen gevisualiseerd.

Mijn inspiratie vind ik niet zozeer in één persoon, maar in duizend-en-één elementen, in wat er gebeurt (en niet gebeurt). Soms vind ik inspiratie in onze kat, soms in Clara de knuffelkoe, soms in muziek, een krantenkop, het gedrag van een eend in het bos, een bijtschildpad die uit de struiken springt of een voorbijrijdende ziekenwagen. Verder vind ik de teksten en kunst van andere mensen met autisme en kunstenaars in het algemeen zeer inspirerend. Of het leven zelf, natuurlijk.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.