Mijn visitekaartje in vijftien vragen …

mijn-visitekaartje-in-vijftien-vragen

 1. Wie ben je?

  Ik ben Sam, 40 jaar.

 2. Diagnose?

  Ja, formele diagnose autismespectrumstoornis (bevestiging van vroegere autistische stoornis). Daarnaast dyspraxie en een ernstige zeldzame stofwisselingsstoornis.

 3. Wat ging aan je diagnose vooraf?

  Ontwikkelingsachterstand, onbegrip, zowel naar mezelf als naar mijn omgeving.

 4. Wat betekent/de je diagnose voor jou?

  Nieuwe kansen, groei zelfvertrouwen, nieuwe wereld, meer verantwoordelijkheidszin.

 5. Je bent goed in …

  focussen op passies en talenten, leren, kennis opnemen, op encyclopedische wijze verdiepen in een thema, de lat hoog leggen voor mezelf, schrijven, vormgeving op papier.

 6. Mensen waarderen je omdat …

  ik betrekkelijk veel inzicht heb in administratie en regelgeving, om mijn ethisch, niet-oordelend gevoel bij mensen met een apart referentiekader, omdat ik zachtmoedig overkom en om mijn taalvaardigheid.

 7. Ik kan hulp gebruiken wanneer …

  ik de eerste keer ergens moet zijn of met iemand in contact kom, bij het grenzen afbakenen (gezag, moeilijke boodschap overbrengen), en bij zicht verwerven op mijn eigen noden

 8. Wat biedt je comfort?

  Leven in mijn comfort zone, bezig zijn met passies, weten dat mensen bereikbaar zijn zonder dat ze in mijn buurt zijn, in de natuur zijn, gedempt indirect licht, wandelen in zuivere lucht, samen televisie kijken met mijn vriendin, schrijven op mijn blog, lezen

 9. Wanneer en hoe kan je omgeving jouw autisme opmerken?

  Als ik me verlies in details, als ik aan een lager tempo informatie verwerk (trager praat, meer tijd nodig heb om iets te verstaan, iets langzamer handel), als ik als een egel mijn stekels laat recht komen wanneer ik me sterk irriteer of zenuwachtig maak om iets dat volgens mij beter of anders zou kunnen, als ik bepaald gedrag merkwaardig interpreteer, als ik moe ben en me terugtrek in mezelf.

 10. Welke verwachtingen heb je van jezelf?

  Dat ik het zo goed mogelijk doe, dat ik zo weinig mogelijk mensen kwets of pijn doe, dat ik mijn sociale vaardigheden blijf trainen

 11. Welke verwachtingen heb je tegenover je omgeving? 

  Dat ze rekening (blijven) houden met wie ik ben als persoon, met mijn inspanningen om het zo goed mogelijk te doen, met mijn beperkingen, en het positieve blijven zien.

 12. Welke verwachtingen heb je tegenover de samenleving?

  Dat zij inzien dat ik niet ben zoals de anderen, en dat ik niet aan dezelfde verwachtingen kan voldoen zoals mensen met een manier van denken en functioneren waarvoor de samenlevingsstructuren zijn ontwikkeld

 13. Hoe ga je om met de verwachtingen die anderen aan jou stellen?

  Ik vind het moeilijk daar mee om te gaan, ik doe het zo goed en zo kwaad als het kan, maar weet vaak niet wat die verwachtingen concreet inhouden.

 14. Waar kan ik me tonen als mezelf? 

  Dat gebeurt maar zelden. Het meest ben ik mezelf samen met mijn vriendin en/of met mijn ouders. Het meest kan ik mezelf zijn als ik schrijf of bezig ben op de computer.

 15. Waar en wanneer pas je je aan? 

  In situaties waar ik ondanks anderen wil zijn of die ik ondanks anderen wil meemaken

Mijn visitekaartje in vijftien vragen … is geïnspireerd door een vragenlijstje van de Vlaamse Vereniging Autisme ter gelegenheid van de Wereld Autisme Dag 2016.

5 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.