‘Ook met autisme kan je je dromen waarmaken’ … autisme en talent

Naar gewoonte, of liever: zoals gepland, sta ik deze middag in mijn lievelingsbakkerij. Het ruikt er naar parfum, zweetvoeten, een aantal wasmiddelen door elkaar en pas geboende vloer. Het geluid is beter, al zou het nog beter klinken mocht er geen fabrieksmuziek door de luidsprekers komen. Plots draait de bakkerin aan de knop van haar installatie. De zeemzoete stemmen van de Madammen van Radio 2 klinken na een ‘streepje muziek’.

Goede keuze, vind ik. Al overdrijven ze wel eens in hun positieve stemming. Maar goed, sommige mensen steunen daarop, en missen wat positieve natuur uit zichzelf. Deze week staan mensen die ‘voor hun droom gaan, ondanks een beperking’, en die, alsof dat nog niet genoeg is, ‘onbeperkt succesvol’ worden genoemd. Gelukkig mag ik mijn droom zien als inspiratie, iets wat ik in stukjes naar me toe mag trekken. En god zij dank hoef ik niet onbeperkt succesvol te zijn. Maar goed, iedereen zijn ding, denk ik.

Tussen alle oorlogen die woeden, binnen en buiten, zijn er ook mensen die erin slagen op de radio te komen met een verhaal. Een verhaal dat anderen moed kan inspreken, en bij anderen bedenkingen oproept. Omdat het een momentopname is, en vanuit één invalshoek verteld. En omdat het nogal ‘gemakkelijk gezegd’ kan overkomen. Het is vaak appelen met peren vergelijken.

Een van die verhalen is dat van Karin, arts en klinisch biologe met autisme. Karin ziet haar autisme als een saus die over alles wat ze doet, beleeft en ervaart heen ligt. “Ik sta met autisme op. Ik ga ermee slapen. Ik denk dat het zelfs in mijn dromen een rol speelt”, stelt Karin. Ze is ook blij dat ze de stap naar een diagnose autisme heeft gezet. “Omdat ik me voorheen altijd raar en abnormaal heb gevoeld. En nu weet ik: ik ben niet raar, niet abnormaal. Ik ben autist”.

Karin werkt momenteel als klinisch biologe en arts in een groot ziekenhuis. Ze doet haar werk heel graag, vertelt ze in het stukje op de radio. Ook al is het niet altijd even autismevriendelijk. Zo komt er veel onverwachts op haar af, wordt ze veel ‘gestoord’ en is er veel lawaai, heel wat prikkels. Bovendien combineert Karin haar werk met een gezin, een man en twee kinderen, waarvan een dochter met autisme. Ze heeft dus vast veel talenten, en is vermoedelijk heel goed in wat ze doet.

Toch neemt dat niet weg dat ze geen beperkingen heeft. Een diagnose autisme komt er immers niet zomaar. Karin wijst onder andere naar beperkingen in de sociale omgang. Die moet ze heel sterk beredeneren en voorbereiden. “Wat ik moet doen. Wat ik niet mag zeggen. Dat gebeurt bij mij heel veel met mijn verstand”, zegt ze. Ook heeft ze veel behoefte aan voorbereiding. Zoals voor het gesprek voor de radio, maar ook in vergaderingen, in haar werk. Niet iedereen is daar zo enthousiast over, maar toch zijn er ook teamleden die volgens haar structuur appreciëren en graag weten waar ze zich aan mogen verwachten.

Een vraag die tegenwoordig ‘bon ton’ lijkt, is die of autisme een meerwaarde is. Ook Karin krijgt die vraag soms. “Dat is een moeilijke”, antwoordt ze. “Ik ken immers niet anders, ik ben al heel mijn leven autist.” Dan denkt ze even na. “Mijn coach en mijn man benoemen mijn talenten wel eens. Zoals mijn organisatietalent.” Zij heeft daar toch twijfels bij. “Eerlijk gezegd zie ik autisme niet als een meerwaarde. Als ik zie hoe mensen veel gemakkelijker met alles lijken om te gaan.”

Toch beseft ze dat ze al heel wat heeft gerealiseerd. “Ik heb een leidinggevende functie, een gezin … ik moet dus vast wel talenten hebben. Ik zou anders niet staan waar ik nu ben.” Na even aarzelen ziet ze ook een positieve kant aan haar autisme. “Als ik dankbaar ben dat ik autisme heb, is dat omdat ik mijn dochter er veel beter door kan aanvoelen, haar enigszins kan ‘begeleiden’, voor een stuk een voorbeeld kan zijn voor haar. Dat je ook met autisme je dromen kan waarmaken”. Al zou ik dat laatste toch niet autistisch, extreem letterlijk, opvatten, maar in de zin dat iedereen zijn of haar plaats kan vinden met wat hij of zij goed kan. Met een droom in zicht, dat bij de ene dichterbij en de bij de andere een verre zon is.

De Madammen kan je bereiken via hun webpagina of kan je elke weekdag ’s morgens (ook digitaal) beluisteren. Het fragment van Karin en andere mensen met beperkingen die ‘succesvol’ zijn kan je (op Soundcloud) beluisteren via ‘Onbeperkt Succesvol’. 

1 Comment »

  1. ik heb daar zelf heel ook erg mee geworsteld, maar dan rondom mijn adhd. Heel lang heb ik het alleen maar als iets heel negatiefs gezien en had ik er last van en wilde ik er niks mee te maken hebben en probeerde ik er alles aan te doen om ervan af te komen, wat natuurlijk niet echt wilde lukken. Maar ik zag het echt als een last, iets dat alleen maar voor slechte dingen deed zorgen enzo, maar nu zo een hele tijd verder ben ik steeds meer aan het zien dat het niet alleen maar slecht is en dat het ook een kracht kan zijn enzo en dat gun ik iedereen want het is zo jammer als je zelfvertrouwen zo word aangetast omdat je iets “anders” bent. Maar iets “anders” zijn is niet hetzelfde als fout of minder goed en die fout heb ik heel erg gemaakt, maar daarmee doe je jezelf echt onder. Dus wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen is: Goede blog!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.