‘Het label autisme kan bevrijden’ … autisme en diagnose

Anders dan bij een zichtbare handicap, waarbij je de mens achter de handicap tevoorschijn moet halen, sluit het label autisme mensen niet noodzakelijk op in een hokje. Het kan hen juist uit hun gevangenis bevrijden. Het label reikt handvatten aan om respectvol met de ander om te gaan en de eigen maar onzichtbare logica van diens wereld te zien. Het is een signaal, een vlag die het onzichtbare markeert en inzichtelijk maakt. Want behalve onzichtbaar is autisme ook paradoxaal: hoe meer je er rekening mee houdt, hoe minder ervan aan de oppervlakte komt.

Els van Peborgh ( Filosoof, lid van het centrum voor Europese Filosofie aan de UAntwerpen en aspirant van het FWO, tevens moeder met een zoon met autisme) in ‘Het bedrieglijke normaal van autisme’ (De Standaard, 28 maart 2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.