‘Fier om te dienen’ … de Nationale Feestdag

Het is al een hele tijd geleden, maar op school moest ik alle wettelijke feestdagen kunnen opdreunen. Dat waren en zijn er, in België, gelukkig niet zoveel. Tien om precies te zijn. Dat was jarenlang steevast een examenvraag. Leerkrachten die er een instinker van wilden maken, lieten het woordje ‘wettelijk’ weg. Dan werden het er meteen wat meer. Al naargelang de leerkracht 13, 14 of 18. Gelukkig gebeurde dat niet zoveel.

Vandaag wordt één van die tien ‘gevierd’. De ‘Nationale’ Feestdag, die eigenlijk een Federale Feestdag zou moeten heten. Daar is niet zoveel van te merken. Behalve dat veel mensen thuis mogen blijven, veel winkels gesloten zijn en er ’s avonds vuurwerk is. En natuurlijk met een toespraak van de Koning op de televisie. Eerder saai dus. Een dag zoals een ander. Tenzij dan voor een minderheid van de mensen die een sterk natie-gevoel hebben. Want er zijn wel degelijk mensen die fier zijn om het Vaderland te dienen, en de Vlag hangen. Fierheid om te dienen is trouwens het 21 juli-thema dit jaar.

Feestdagen, en feesten tout court, gaan echter volledig aan mij voorbij. Als een gevoel volledig bij mij ontbreekt, dan is het feestgevoel. Ook niet als ik zelf het ‘feestvarken’ zou zijn. Als er dan toch iets gevierd moet worden, dan toch zo kort mogelijk, en zonder al te veel geschal.

Omdat ik meestal geen reden zie om te vieren, liever op mijn eentje geniet, van afstand of meer kan genieten van een goede dynamiek. Toen een moeder me onlangs vertelde dat haar zoon liever vanop zijn kamer hoort hoe anderen zich amuseren tijdens zijn eigen verjaardagsfeestje, en hij maar bij het begin, op het einde en ergens tussenin opduikt, kan ik mij dus wel iets bij voorstellen.

Ook de fierheid om te dienen is bij mij vaak ver te zoeken. Ik dien wel graag op, loop met drankjes en hapjes heen en weer op een feestje. Of het werkwoord dienen gebruik ik in de betekenis van ‘Dat dient gedaan te worden’, of ‘dat dient tot niets’. Maar een vaderland, een gedachtegoed of een baas dienen … dat kan voor mij alleen als duidelijk en concreet gemaakt wordt wat dat inhoudt. Meestal is dat niet het geval, maar soms wel, en dan ben ik erg loyaal. En dan kan ik fier zijn erbij te horen, en mee te werken aan een groter geheel. Meestal is dat wanneer de ander beseft dat ook het kleinste radertje in het tandwiel essentieel is om vooruit te komen.

‘Fier om te dienen’ is het thema van de Nationale Feestdag op 21 juli, één van de tien wettelijk erkende feestdagen in België. Deze blog is een reflectie rond het thema en wat een feestdag kan betekenen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.