Portret van een niet-zwemmer … anders-zijn en samen leven

BB193Swimmers2

Zoek eens een metafoor van hoe je in de wereld staat, vroeg ze me op een dag. Een metafoor die duidelijk maakt hoe jij je situeert tegenover de anderen. Maar is dat dan niet teveel een wij-zij-gedoe, vroeg ik. En ik heb al niet zoveel met metaforen. Welnee, fuck de anderen, wuifde ze mijn kritiek weg.  Je moet geloven in jezelf. Bovendien, jij wil veel te geliefd zijn. Je moet de mensen eens flink zeggen waar het op staat, meer luidkeels vloeken, je stem verheffen en op zere tenen durven trappen. Is dat zo, vroeg ik. Geen vragen meer, zei ze, kom maar op met die metafoor.

Soms voelt het alsof de wereld om mij heen, en ook veel verder, in universa zover dat ik ze niet kan zien of anderszins waarnemen, kan zwemmen, en ik er maar niet in slaag. Ik heb het natuurlijk wel eens geprobeerd. Meermaals zelfs. Zo nam ik bijvoorbeeld al eens lessen. Bij een vrouw in badpak, een man in zwembroek, een paar eendjes in het park, een hond die zomaar de zee in zwom en enkele vissen in de baai dichtbij mijn huis. Allemaal metaforisch, uiteraard. Ik heb eerder een hekel aan waterplassen die ik kan overzien.

Het is bij zwemmen op het droge gebleven, dat is zo’n beetje mijn levensverhaal. Aan wat het ligt is moeilijk te zeggen. Aan die bewegingen misschien. Er is iets met mijn coördinatie en ook die vloeiende context boezemt mij angst in. Daarnaast heb ik ook vreselijk veel nood aan randen en boorden. Mijn huisarts noteerde dat ik een extreme vorm van agorafobie heb. Pleinvrees dus, van het moment dat ik  het overzicht en het gevoel van structuur verlies. Of dat niet een beetje gewoon autisme is, mijnheer de huisarts? Welnee, jongeman, dat is extreme agorafobie, jouw autisme, dat is een farmaceutisch construct.

Intussen zie ik iedereen er lustig op los zwemmen. Het moet fijn zijn, denk ik soms. Nu ja, ik zie er ook wel eens een paar verdrinken. Dat is natuurlijk minder fijn, maar misschien is het omdat zij ook niet kunnen zwemmen, maar het proberen na te doen. Het is mij ook wel eens gebeurd, dat ik het probeerde, en bijna verdronk. Om dan hoestend en proestend op de oever te liggen. Aangekeken door anderen die rustig voorbij zwommen en een kijkfile vormden.

Het is niet dat ik volkom geïsoleerd ben van al die andere zwemmen. Ik kan bijvoorbeeld goed varen. Zwemmen met een hulpmiddel dus. Alleen kijkt iedereen me raar aan, als ik met mijn blauwe kaart – mijn vaarbewijs – op zak door de stad vaar. Stel je niet aan, jij kan zwemmen zoals iedereen, mompelt oom agent als hij me ziet. Ik kan ook eindeloos langs de oever slenteren, en kijken hoe de anderen voorbij zwemmen of duiken naar parels. Zelf vind ik van alles aan de kant: gladde steentjes, schelpjes, aangespoelde dromen, restanten van hausses en baisses.

Het zit er niet meer in, dat zwemmen, in vrijheid, met vrienden, dat heb ik intussen moeten erkennen. Hoogstens pootjebaden en schilderijen maken van zeetaferelen. Nu en dan een readymade installatie, of videokunst maken, waarin af en toe een zeemeermin opduikt. Het moet heerlijk zijn daar, is mij opgedrongen te denken. Misschien wordt het wel eens tijd dat ik me daarvan afwend, en op stap ga. De wegen op, de bergen in, naar een nieuw land.

2 Comments »

  1. Ik vind je metafoor wel heel erg herkenbaar.
    Zelf had ik ook moeite met zwemmen. Al dat gespartel met mijn handen en voeten om mijn hoofd boven het water te kunnen houden. Ik kreeg altijd een pijn in mijn nek ervan en ik kon het nooit lang volhouden. Ik vond het veel leuker om gewoon te duiken en dan onder water te “zwemmen”. Zo nu en dan omhoog komen, lucht happen en dan weer duiken …

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.