1000 vragen aan jezelf #73

 1. Waar trek je voor jezelf de grens?

  Grenzen trekken of communiceren wanneer die grens bijna of helemaal overschreden is, vind ik moeilijk. Zeker in onduidelijke situaties of in contact met mensen die mijn grenzen bewust of onbewust testen. Het wanneer van grenzen trekken vind ik wel lastiger dan het waar. Ik doe bijvoorbeeld weinig of niets waar ik massaal aandacht mee krijg, bijvoorbeeld deelnemen aan een tv-quiz of tv-programma, of bellen naar de radio. Ik trek eigenlijk de grens bij alles waar grotere groepen mensen bij komt kijken, ofwel erbij te horen of ervoor te staan.

 2. Welke ervaringen heb je met online winkelen?

  Ik heb weinig ervaringen met online shopping, omdat ik er weinig vertrouwen in heb. Het enige wat ik online wel eens koop, zijn boeken en muziek. Het pakje laat ik als het even kan niet thuis maar op een afleverpunt bezorgen, anders loopt er van alles fout. Zelfs dan blijf ik vrezen dat er gedoe zal zijn, zoals verkeerde zending, niet dezelfde kwaliteit als in de echte winkel, onverwachte portkosten, niet geleverd enzovoort.  Ook boeken ga ik de laatste tijd meer en meer in een echte boekenwinkel kopen.

 3. Bij welke arts ben je het laatst op consultatie geweest?

  Dat was een neus-keel-oor-arts omdat ik vermoedde dat er een ‘prop’ in mijn oor zat. Sommige mensen gaan voor zoiets naar hun huisarts. Zelf zou ik dat niet durven. Zoiets wegnemen vergt  heel wat geduld en precisie. Huisartsen hebben het daar meestal te druk voor. Onze NKO-arts heeft vrije consult in het plaatselijk ziekenhuis. Dat kost evenveel als een huisarts, en hij doet het zorgvuldig en veroorzaakt geen schade aan de gehoorgang.

 4. In welke zin ben je de laatste tijd een goed luisteraar geweest?

  Dat is moeilijk te zeggen, want ik mag dan wel luisteren, de perceptie van de ander dat ik actief luister bepaalt toch of ik echt een goed luisteraar ben geweest. Ik luister zeker niet altijd even goed, denk ik, omdat er af en toe heel wat ruis of storing is die mij afleidt. Zoals allerhande geluiden, hoe ik me voel, fel licht dat mij afleidt, mijn kleren die niet altijd even goed zitten, dringend naar het toilet moeten … Ook al doe ik mijn best om volle aandacht te geven aan mensen waar ik op dat moment mee in gesprek ben. Al steekt mijn autisme daar soms een stokje voor.

 5. Wat zijn voor jou de kleine genoegens in het leven?

  Ik weet niet goed hoe groot of hoe klein ik de genoegens in mijn leven mag/kan schatten. Ze zijn meestal net groot genoeg voor mij.  Van details die me op een prettige manier opvallen, een bepaalde licht-inval, een kleurenpalet van een boeket bloemen voor het raam van een huis waar ik toevallig voorbij wandel, de geur bij het binnenwandelen van een winkel die een aangename herinnering of sensatie oproept, de aanraking met een aangename stof van een kledingstuk in een kledingwinkel … misschien zijn dat wel kleine genoegens, maar ze zijn zeker zo belangrijk voor mij als de zogenaamd ‘grote’ genoegens.

 6. Ben je in je leven verbeterd of eerder erop achteruitgegaan?

  Ik zou het hoogmoedig vinden om te beweren dat ik er op alle vlakken in mijn leven op vooruit ben gegaan. Zoals de meeste mensen ben ik gelijk gebleven, denk ik, waarbij sommige kanten meer aan het licht zijn gekomen dan andere. Op sommige vlakken lijkt het dus dat ik erop vooruit ben gegaan, maar op sommige andere kanten ben ik ook achteruit gegaan.

 7. Verkies je een extra teen of heb je in plaats daarvan liever een vinger tekort?

  Dit soort vragen hoopt een mens natuurlijk nooit te moeten beantwoorden, en lijken te komen uit een dystopische roman waar tenen zomaar aangezet en vingers zomaar afgezet kunnen worden. Aangezien ik al goed op weg ben om een extra teen te krijgen, zou ik toch liever voor die teen kiezen. Een tekort zou ik liever niet hebben, zeker geen vinger, omdat ik graag schrijf en daarvoor heb je meestal al je vingers nodig.

 8. Doe je liever alles op dezelfde, beproefde, manier of varieer je graag vaak in hoe je iets doet?

  Als het even kan doe ik wat ik doe op dezelfde manier, of die nu goed of slecht loopt. Meestal heb ik geen energie over om zomaar voor de lol te variëren. Variatie gebeurt alleen als er een concrete noodzaak voor is.

 9. Wat zijn de vijf meest positieve ervaringen in je leven tot nu toe?

  Waarschijnlijk heb ik veel geluk gehad, of zwaar onder invloed (van antidepressiva en/of een positief ingestelde omgeving), want ik vind het moeilijk tussen alle positieve ervaringen de vijf meest positieve uit te halen. Afstuderen, de eerste kus, een ochtend in Firenze, momenten in een Cisterciënzer abdij en op reis naar Londen met mijn liefste … waren tot nu toe de meest positieve ervaringen. Dat waren ervaringen die me een andere kant (van iets of iemand) lieten zien en me het gevoel gaven iets unieks mee te maken waar ik met dankbaarheid op terugkijk. Ook al waren ze op het moment wellicht niet helemaal positief, en soms verweven met vermoeidheid en lichamelijke pijn.

 10. Wie is de moeilijkste persoon die je ooit hebt ontmoet?

  Echt moeilijke mensen heb ik nog niet ontmoet. Tenzij dan vluchtig, en niet genoeg om te kunnen oordelen dat het gaat om een moeilijk mens.  Moeilijke mensen zijn volgens mij vooral wispelturige mensen met een verknipte persoonlijkheid. De enige mensen die passen in deze definitie en die ik heb ontmoet, waren enkele hulpverleners en artsen, die vooral wild om zich heen schopten uit frustratie en overschatting, eerder dan iets zinnigs te zeggen of te doen.

1 Comment »

 1. Ik bestel ook niet veel online eigenlijk enkel dingen die je niet goed vind. Vroeger kocht ik mijn jeans bij c en a maar op een bepaald moment verkopen ze daar mijn maat niet meer. Ik heb maat 28/34 en in andere winkels vond je die maat wel nog. Maar dat waren broeken met kleine zakken waar je portefeuille uitvalt als je gaat zitten. En in de stoel thuis is dat nog niet zo een probleem maar elders ben je hem kwijt voor je het weet. Gelukkig heb ik online nu een goede vervang broek gevonden. Eigenlijk wel spijtig dat net als dikke mensen ook magere mensen zeer beperkte keuze hebben. Laatst hadden ze daar de winkel beveiliging vergeten af te doen zo met een naald. Gelukkig wrik je dit makkelijker open dan je zou vermoeden. Het is wel iets duurder bij c en a was 1 broek dacht 30 euro online 50 euro. Maar met de gedachte dat ik met 2 broeken 5 of meer jaar doe is dit maar 10 euro per jaar per broek. Vermits ik zelf 5 jaar mee kleding bakken heb leeg gemaakt wil ik zo weinig mogelijk kleding weg smijten. Ik loop drie jaar met de zelfde schoenen truien en t shirts gaan vaak geen 5 jaar mee. Maar denk dat ik toch 1 van de zuinigste gebruikers ben van kledij .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.