‘Heb ik het complete plaatje?’ … autisme en communicatie

Het is voor mij erg belangrijk geweest om inzichtelijk te krijgen wat er nu exact gebeurt wanneer dingen fout gaan in mijn leven. Belangrijkste oorzaak is dat ik vaak mijn handelen baseer op onvolledige informatie, met alle gevolgen van dien. De afgelopen jaren ben ik hard aan het werk geweest om dit proces onder de knie te krijgen. Gaat dat altijd goed? Nee, maar het lukt wel steeds beter. Met een mooi woord is dat metacommunicatie, maar ik ervaar het als live op jezelf neerkijken, even uit de situatie stappen en je afvragen: ‘Heb ik het complete plaatje of heb ik nog additionele informatie nodig?’ Wanneer je dat meer dan duizend keer op een dag moet doen is dat vrij vermoeiend.

Jasper Wagteveld, man met autisme, in Autismespectrum interdisciplinair basisboek / H. Geurts, B. Sizoo en I. Noens (Bohn Stafleu van Loghum, 2018)

3 Comments »

 1. Ben ervaren met de (meta) communicatie. Misschien iets tè?
  De puntjes op de i willen kunnen zetten. Vragen om duidelijkheid. Duiding. Overzicht nodig hebben. De weg zoeken waar de nodige verkeersborden ontbreken. Het hele plaatje willen kunnen zien.

  Niet geheel onlogisch met ASS achter je naam.

  Maar ook met het risico dat de, niet zo heel erg deskundige, behandelaar je een lastige vragensteller vindt. Lees, achterdochtig!

  Onbegrip door onkunde.

  “Je kunt van mij niet vragen om in jouw tempo mee te lopen, als er net een beenbreuk bij me is geconstateerd en het gips nog niet is opgedroogd.”
  Het was voor m’n ‘behandelaar’ het bewijs van onwil.
  Voor mij de zoveelste keer dat voor een goede communicatie, minimaal twee welwillende partijen nodig zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit doet me denken aan de doorverwijzing van mijn vorige psychologe naar de huidige.
  De vorige had een en ander opgeschreven voor de nieuwe om de doorverwijzing vlot te laten verlopen.
  In die tekst stond vermeld dat vooral metacommunicatie heel erg belangrijk is voor mij, dat ik de dingen goed wil begrijpen en duidelijkheid nodig heb :-). Communicatie over communicatie dus: waarom zegt iemand dat zo, wat bedoelt die, hoe moet ik zoiets interpreteren en zo meer…

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.