Wat ongewoon veel moeite vraagt… autisme en stress

Sinds enkele maanden heb ik een activiteitsmeter. Dat is een armband met een toestelletje aan dat je een impressie wil geven van hoe actief je bent (aantal calorieën, beweging, slaapgedrag), overdag en/of ’s nachts. Het gebruik ervan heeft me bewuster gemaakt voor wat energie vergt en wat rust geeft, maar ook van mijn slaapgedrag en de invloed op mijn gewicht. Ik combineer mijn activiteitsmeter met apps als MyFitnessPal (en een gewone personenweegschaal) waardoor ik min of meer tot een evenwicht kom tussen ingenomen en verbruikte voedingswaarde.

Het risico van zo’n activiteitsmeter is wel dat het even duurt vooraleer je de data goed kan interpreteren. Net zoals het bijhouden van voeding bij sommige mensen te dwangmatig kan gebeuren. Sommige mensen zeggen me dat zo’n activiteitsmeter niet werkt, maar ze trekken overhaaste conclusies of willen te snel spectaculaire resultaten. Niet alleen omdat ze hun beweging  overschatten of teveel zittend werk doen. Ze lijken ‘stappen’ te zien als ‘afstand die aflegt met je voeten’, terwijl een stap bij een activiteitsmeter zelden of nooit een voetstap is. Het is namelijk een activiteitseenheid, net zoals verbrandde calorieën of uren slaap. Een activiteitsmeter is dan ook geen stappenteller.

Vanzelfsprekend is zo’n activiteitsmeter heel eenvoudig om de tuin te leiden. Op het internet zijn tientallen websites te vinden met tips om vanuit je luie zetel in geen tijd drieduizend calorieën per dag te verbranden. Voor wie zich graag zelf bedriegt, is dat natuurlijk ideaal, maar je gezondheid is niet zo eenvoudig om de tuin te leiden.

Van juli tot december 2018 heb ik, bij wijze van toetsing van vermoedens wat mij het meest energie vergt, geprobeerd een lijstje op te stellen van de energievreters. Uiteraard heb ik me ook gericht op wat energie geeft. Daar kom ik later op terug.

Zwarte gedachten, paniekaanvallen en soortgelijke activiteiten heb ik in de lijst achterwege gelaten. Daarnaast zijn er in de lijst geen activiteiten gekomen waarvan ik dacht dat ik ze moeilijk aankon, maar waar mijn lichaam eigenlijk positief op reageerde. Tot slot beperk ik me tot activiteiten overdag of ’s avonds. Wat ik ’s nachts doe, of in bed, aan activiteiten, laat ik dus uit deze lijst, onder andere om privacyredenen.

De volgorde van de lijst is trouwens willekeurig. Wat moeite kost, hangt ook af van de (overspannende) activiteiten die eraan voorafgaan en volgen, en mijn algemene toestand. Het betekent helemaal niet dat ik het nooit doe of probeer, of dat ik het niet graag zou doen. Het betekent wel dat ik me er op voorbereid en rekening hou dat ik na zo’n activiteit niet meteen nog iets ongewoons doe. Het is volgens mij niet goed om activiteiten die ongewoon veel moeite vragen te vermijden, dat maakt het in de toekomst meestal nog moeilijker, en verhoogt mijn afhankelijkheid.

 • De verplaatsing naar en van, aankomst, (fysieke) aanwezigheid en afscheid bij bijeenkomsten of vergaderingen. Zeker als er geen of een onduidelijke agenda is en als ze onduidelijke of ongeschreven sociale verwachtingen met zich meebrengen. Dat geeft vaak het gevoel van tasten in het duister, en een ongemakkelijk gevoel over de werkelijke reden waarom ik uitgenodigd ben, en wat ik kan bijdragen. Hierbij zijn ook bijeenkomsten met (wat verdere) familie of ‘terugkomdagen’ met voormalige studie – of werkgenoten inbegrepen. Daarbij speelt natuurlijk ook de zintuiglijke prikkeling (aanraking, onaangenaam licht vaak, geluid, temperatuur, …) van de (nieuwe) omgeving een rol.
 • Koken, ook van schijnbaar ‘eenvoudige’ gerechten, van opmaken van wat er nodig is om te koken, over winkelen in één of meerdere (prikkelrijke winkels) tot en met het dekken van de tafel en het afwassen.
 • Samen eten, in gezelschap met verwachting om tegelijk ook te praten, bij uitstek als het moet gaan over thema’s die geen link hebben met mijn interessesfeer. Met mijn liefste samen eten is veel minder lastig.
 • ’s Morgens en ’s avonds aan -en uitkleden, met een tijdslimiet, in het bijzonder als er knopen of ritsen aan te pas komen of geen aanduiding is wat de voor – en achterzijde is van de kledij. Ook veters knopen is bij mij een hele uitdaging (en ik moet ze onderweg dan nog meermaals terug knopen).
 • Onverwachte opgebeld worden of een sms-signaal krijgen zonder te weten waar mijn gsm of telefoon ligt, terwijl ik verdiept ben in een taak waardoor ik opschrik, samen met iemand onverwacht tegenkomen op straat die ik al jaren niet gezien heb
 • Verplaatsing van en naar een uiteenzetting die ik geef voor een groep volwassenen over mijn autismebeleving rond een bepaald thema dat ik voorheen nog niet heb aangeraakt, met mogelijkheid tot nadien vragen stellen en veronderstelling op het moment zelf te antwoorden.
 • Wekelijks fitness-oefeningen, zowel cardio-training als spierversterkende oefeningen, met fietsen, wandelen/lopen, … (vooral fysieke maar minder geestelijke inspanning)
 • Poetsen. Afstoffen van mijn bibliotheek, boek per boek. Ordenen en opruimen van slaap – en leefkamer van mijn woning. Afstoffen, stofzuigen en dweilen van slaap -, leef –, bad – en studeerkamer van mijn woning
 • Douchen, met inbegrip van voorbereiding, haren wassen, afdrogen en huidverzorging nadien.
 • Aanwezigheid tijdens lessen of colleges in een schoolse context waarbij de mogelijkheid bestaat dat er tijdens de les vragen worden gesteld over de lesinhoud, of verwacht wordt in groep te werken aan een thema waar ik veel over weet of passioneel mee bezig ben. Inclusief noteren (en opletten) in een prikkelrijke leeromgeving met moeilijk contact met studiegenoten, het maken van werken of papers waarvan de inhoud mij heel sterk interesseert, maar waarvan de opdracht niet meteen duidelijk of concreet afgebakend omschreven is.
 • Wachten op technici, artsen, ambachtslieden of pakjesbezorgers die onduidelijk hebben aangegeven, bijvoorbeeld tussen dit en dat uur, met een tussentijd van vier of meer uur, wanneer ze langs zullen komen en verwachten dat ik thuis ben. Ook wachten op een beslissing in verband met ondersteuning of een belangrijke beslissing in verband met de ziekteverzekering, en op tal van wachtlijsten staan kan daarbij gerekend worden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.