Gewoon een beetje anders dan de rest … een lees – en werkboek voor kinderen met autisme en hun omgeving

‘Ook jongere kinderen hebben autisme, en er zijn ouders of leerkrachten in het lager onderwijs genoeg die graag willen horen welk boek jij hen zou aanraden als hun kinderen hen vragen stellen over hun anders-zijn en hun autisme’. Het is een opmerking die ik de voorbije jaren vaak kreeg na een voordracht of lezing over mijn autismebeleving, waarbij ik op een of twee tafels mijn intussen lijvige verzameling autismeboeken ter inzage leg.

Hoewel ik veel (ook recente) kinder – en jeugdboeken lees, en in een vorig leven ook een leesgroep van kinderen van acht tot tien jaar heb begeleid, durf ik daar om een of andere reden niet over bloggen. Misschien vrees ik wel te veel de eventuele kritiek dat alleen (groot) ouders, leerkrachten en pedagogen erover kunnen schrijven. Ik geef ook graag toe dat mijn vrouw Roos veel beter is in omgang en inleving bij jongere kinderen. Toen Eva Van der Linden me vroeg of ik haar nieuwste boek wilde bespreken, heb ik meteen gezegd dat ik dat samen met Roos zou doen.

‘Gewoon een beetje anders dan de rest’ is al het vijfde boek van Eva Van der Linden, moeder van een zoon met autisme, ADHD en Gilles de la Tourette. Samen met ‘Zoon met een gebruiksaanwijzing‘ en ‘Tussen trots en ergernis‘ staat het in ons boekenrek op de autismeplank(en). Beide boeken heb ik tevens op deze blog besproken.

‘Gewoon een beetje anders dan de rest’ is een voorlees – of samenleesboek voor kinderen van zes tot twaalf jaar, met onder andere een inlevingsverhaal over een kind met autisme. Het verhaal van Stan wil een inkijkje geven in het dagelijks leven van een kind met autisme. Doorheen het boek wordt duidelijk dat dit vooral een leidraad is, om tot een ontspannen gesprek te komen, om tot meer (zelf) inzicht te komen en autisme bespreekbaar te maken. Iedereen met autisme is immers anders, en dat is iets dit boek waar maakt.

De uitspraken van leeftijdsgenoten, meisjes en jongens, rond autisme, de vraagjes bij elk verhaalstukje, de toegankelijk geschreven achtergrondinformatie van Peter Vermeulen, de open ruimtes om zelf ervaringen te schrijven of tekenen, maken het een doe – en denkboek met veel mogelijkheden. De kleuren, het lettertype, de layout en de vorm van het boek maken het volgens ons prettig om te lezen.  Je zou kunnen vitten over de titel, dat autisme niet zomaar een beetje anders-zijn is, maar misschien is dat voor boeken voor deze leeftijdscategorie nog niet zo relevant. Zeker omdat er in het boek verder niet overdreven wordt als het gaat om (super)talenten of heldenstatus.

Ook leerkrachten zullen in dit boek volgens ons aanknopingspunten vinden om het anders zijn dat, onder andere, door autisme kan verklaard worden, in hun lessen aan bod te laten. Achterin staan bijvoorbeeld ook enkele pagina’s en uitleg die bedoeld zijn voor leerkrachten, klasgenoten en vriendjes. Thema’s die aan bod komen zijn zeer gevarieerd, met zowel linken naar het meer speelsere en creatieve als naar het meer diepgaande, lastiger thema.

Kortom, een boek dat een aantal jaar mee kan groeien, en dus zeker de reclameboodschap ‘must read voor iedereen die te maken heeft met kinderen met autisme’ waar maakt.

Gewoon een beetje anders dan de rest … een lees – en werkboek voor kinderen met autisme en hun omgeving‘ (Aldo, 2020) van Eva Van der Linden (ISBN: 9789492600240)

1 Comment »

  1. Dankjewel voor je mooi leesverslag. Mijn zoon (met autisme, 9 jaar) en ik hebben het boek samen gelezen en het was een fantastische ervaring samen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.