De 15 autismeboeken die ik las in 2020 … autisme en boeken

Foto van Ashim D’Silva on Unsplash
 1. Onzichtbaar onvermogen: een kijkje in het leven van een autistische vrouw van Evelien Tersteeg (Hogrefe, 2020). Een vlot leesbaar boek van een volwassen vrouw met autisme die zonder blad voor de mond spreekt over haar zeer diverse ervaringen in het gezinsleven, werk en omgaan met uitdagingen.
 2. Our autistic lives: personal accounts from autistic adults round the world aged 20 to 70+ samengesteld door Alex Ratcliffe (Jessica Kingsley Publishers, 2020). Verhalen van mensen met autisme over de hele wereld uit zeer uiteenlopende leefsituaties, culturen en gemeenschappen.
 3. Zondagsleven: liefde in tijden van autisme van Judith Visser (Harper Collins, 2020). Na Zondagskind opnieuw een aanrader voor wie graag over liefde leest. Een boek dat vlot leest en veel herkenning biedt.
 4. Angel in mijn hart van Maartje Hip (Aquazz, 2020). Een autobiografie van een vrouw met een late diagnose autisme, met religieuze gevoelens, zoekend naar een plaats in de wereld, en terugblikkend op genomen en gemiste kansen.
 5. Dat is toch zo: unieke ervaring, beleving van autisme door film en tekst van Deborah van Arragon en Gerda Bastiaan (Garant, 2020). Een creatieve getuigenis (met beeld, geluid, en tekst) van wat autisme betekent voor een jonge vrouw van 22 jaar met autisme.
 6. Autisme in veelvoud van Leni van Goidsenhoven (Garant, 2020). Een boek dat voortvloeit uit het gelijknamige eindwerk (zie ‘Autisme in veelvoud‘) over autisme en vormen van autobiografisch schrijven.  Onder andere mijn blog wordt in dit boek met veel inzicht geduid. Een boek dat een mooi overzicht en verdieping biedt over wat en hoe er door mensen met autisme over hun autismebeleving en levenservaringen geschreven werd en wordt en de evolutie van de meningen daarover. De auteur schrijft gedreven en met veel inzicht in en respect voor mensen met autisme.
 7. Dynamieken van autisme van Kristien Hens (Gompel-Svacina, 2020). In dit boek schrijft de auteur, een filosofe en ethica, verhelderend en positief  over autisme in zijn meerduidigheid: als psychiatrische diagnose maar ook intrinsiek kenmerk van een persoon, als meer dan iets dat zich louter in de geest bevindt, als handicap maar ook als identiteit, als van deze tijd maar ook van alle tijden, als aangeboren en psychogeen. Hoe je autisme verklaart, stelt de auteur, heeft ook gevolgen voor hoe je omgaat met mensen met autisme. Tot slot besluit ze dat er geen pasklaar antwoord is op klinische en bio-ethische vragen rond autisme, wel des te meer inspiratie.
 8. De nobele autist van Romana Vrede (De Arbeiderspers, 2020). De debuutroman van Romana Vrede, actrice, is een brief aan haar zoon Charlie, met een verstandelijke beperking en autisme, waarmee het publiek ook al vertrouwd kan zijn als ze de voorstelling ‘Who’s afraid of Charlie’ hebben meegemaakt. Zeer wisselend van niveau maar toch de moeite waard om in stukjes te lezen.
 9. Ass van dichtbij an Pascale Bruynseels (Scrivio, 2020). De auteur, een ervaren Vlaamse gezinsbegeleidster en bezielster van Be-e Positive, deelt haar kennis over ASS op een toegankelijke manier. Ze vertelt over haar eigen ervaringen, maar laat in columns ook ouders aan het woord. Tischa Neve, een van tv bekende opvoedkundige, schreef het voorwoord en een column. ‘ASS van dichtbij’ is een boek vol herkenning en erkenning voor ouders van kinderen met autisme. Het bevat heel veel relevante informatie voor iedereen die te maken heeft met een kind met ASS.
 10. Het IQ en de Intelligentie: de illusie van het meten van Martine Delfos (SWP, 2020) Een inzichtrijk boek over intelligentie van biopsycholoog Martine Delfos, die al een aantal boeken over autisme heeft geschreven
 11. Gewoon een beetje anders van Eva van der Linden (Aldo, 2020) Een voorlees – of samenleesboek voor kinderen van zes tot twaalf jaar, met onder andere een inlevingsverhaal over een kind met autisme. Het verhaal van Stan wil een inkijkje geven in het dagelijks leven van een kind met autisme. Doorheen het boek wordt duidelijk dat dit vooral een leidraad is, om tot een ontspannen gesprek te komen, om tot meer (zelf) inzicht te komen en autisme bespreekbaar te maken. Iedereen met autisme is immers anders, en dat is iets dit boek waar maakt.
 12. Autisme in het gezin van Wilfried Peeters (Garant, 2019). In dit boek vertrek Wilfried Peeters, psycholoog, vanuit de overtuiging dat het niet werkt om een kind met autisme los van het gezin te zien. Hij legt de klemtoon op het gezin waarin kinderen met autisme opgroeien en ziet dat gezin als een deel van de oplossing. De impact die een kind met autisme heeft op ouders, broers en zussen is het vertrekpunt van dit boek.
 13. Outsider’s Guide to Humans: what science taught me about what we do and who we are van Camilla Pang (Penguin, 2020). Als wetenschapper met autisme en angst, geeft Camilla Pang haar wereldbeeld in de vorm van een verhelderende kruisbestuiving van wetenschap, autobiografie en zelfhulp.
 14. Living with PTSD on the Autism Spectrum van Lisa Morgan (Jessica Kingsley Publishers, 2020)Een verhelderend boek over een thematiek die nog te weinig aan bod komt, maar, geven de auteurs zelf ook eerlijk toe, vooral geschreven op basis van hun eigen ervaringen, die zich vooral in de sfeer van een partnerrelatie voordoen. Niettemin is dit boek de moeite waard om te lezen voor autistische vrouwen en meisjes, de partners en ouders die hen willen verstaan, en professionals die werken met mannen of vrouwen (met autisme) die kwetsbaarder zijn om dergelijke trauma’s op te lopen. Met een partner met PTSD en autisme bood het ook een kans om haar verhaal meer te plaatsen. Het is wel aan te raden dit boek niet voor het slapen gaan te lezen.
 15. Gedurfde vragen van Sam Peeters (Garant/Cyclus, 2020). Ik heb Gedurfde vragen weliswaar geschreven, maar net als bij mijn vorige boek, kan ik het vrij vlug loslaten en lezen als het ware het een boek van een ander. Het verrast me, maar ook als een boek van een ander, vind ik dit boek eigenlijk heel goed, en zou ik het blijven herlezen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.