‘Dacht je dat ik een normale gozer was?’ … autisme en beeldvorming

Zou Elon Musk net zo makkelijk hebben verteld dat hij het syndroom van Asperger heeft, als hij in loondienst was geweest? Of was hij dan zo slim geweest het voor zich te houden? Tech- ondernemer Musk maakte er grappen bij, toen hij zijn autismestoornis half mei onthulde in de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live. ‘Ik heb de elektrische auto opnieuw uitgevonden, ik stuur mensen naar Mars in een raket. Dacht je dat ik een normale gozer was?’

Híj kan er open over zijn, met al zijn miljarden, maar voor de meesten van ons is het een heikel punt om op het werk mee te delen met een psychische aandoening te kampen. De kans op afwijzing is groot, zegt hoogleraar arbeid en gezondheid Evelien Brouwers, als je tijdens je sollicitatie eerlijk bent over je autisme. Aan de universiteit van Tilburg deed ze recent onderzoek naar openheid over psychische problemen op het werk. De uitkomsten waren niet best. ‘Bij een onderzoek onder leidinggevenden zegt 64 procent een sollicitant niet aan te nemen in dat geval’.

Uit: ‘Vertel ik op mijn werk over mijn adhd of depressie?’ van Evelien van Veen in De Volkskrant van 8 juni 2021

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.