Over pubers met autisme

Over pubers met autisme van Eva Van der Linden, uitgegeven bij Graviant (ISBN 9789492593580)

Ook al is mijn puberteit intussen ruim 30 jaar begonnen, het blijft een van de moeilijkste periodes in mijn leven waarvan ik me (te)veel herinner. Volgens sommige hulpverleners is die uitspraak niet waar. Daarmee bedoelen ze niet dat ik de worstelingen tussen mijn elfde en negentiende overschat. Nee, ze willen die periode in mijn leven niet mijn puberteit noemen. Die zou namelijk pas na mijn vijfenzestigste beginnen.

Uit het nieuwe boek ‘Over pubers met autisme’ van Eva Van der Linden blijkt het toch anders. ‘Over pubers met autisme’ geeft inzicht op de verschillende invalshoeken op puberteit en pubers met autisme. In iets meer dan honderd pagina’s laat Eva van der Linden twaalf gezinnen met pubers met autisme aan het woord, aangevuld met tips van andere (ervarings)deskundigen.

Heel wat uitspraken en situaties komen dan ook heel herkenbaar over voor mij. Situaties in verband met groepswerk, perfectionisme, hygiëne, gepest worden … worden in het boek van verschillende hoeken belicht. Toch heb ik ook verhalen en uitleg gelezen over wat ik helemaal niet wist.

‘Over pubers met autisme’ is een heel aangenaam leesbaar boek, heb ik ervaren. Zowel de vorm, onder andere tekeningen van Ine Potargent, als de variatie in verhalen en bijdragen, geven het boek een frisse look. Zowel de (al dan niet autistische) ouders van de puber(s) met autisme, de (autistische) puber(s) (m/v/x) waarover het verhaal gaat, andere gezinsleden als hulpverleners en deskundigen komen aan bod. Die laatste twee groepen staan in grijze tekstvakken los van de situatie van de gezinnen en geven duiding op vlak van onderwijs, opgroeien, samen leven als gezin, vrijetijdsbesteding, diagnostiek of ondersteuning.  

Uit de gesprekken in het boek blijkt niet alleen dat er geen eenduidig profiel is van het gezin of de puber met autisme. Zowel pubers als hun ouders blijken ontzettende doorzetters te zijn om er elke dag het beste van te maken. Eva Van der Linden weet als auteur trouwens waarover ze spreekt. Ze heeft thuis zelf een puberzoon met autisme, die volgens haar onder andere bijzonder goed is in ogenrollen.

Eva Van der Linden heeft intussen ook al zeven boeken geschreven, waarvan enkele op deze blog een leesverslag hebben. Dat laatste is alweer een boek geworden dat niet mag ontbreken in een goede verzameling boeken over autisme. ‘Over pubers met autisme’ is volgens mij een uitzonderlijk boek geworden, dat zowel inspiratie biedt voor gezinnen als een uitgangspunt kan bieden voor gesprekken of uitleg over autisme. Een aanrader dat zeker een thema aansnijdt op een uniek positieve wijze.

Over pubers met autisme van Eva Van der Linden is uitgegeven bij Graviant (ISBN 9789492593580)

1 Comment »

  1. Pubers en autisme….
    Het schijnt dat mensen met autisme gewoon laat puberen.
    Ikzelf ben dat maar beginnen doen op mijn veertigste.
    Waarschijnlijk teveel gevoel voor verantwoordelijkheid om “op mijn tijd” te puberen?

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.