‘Mijn autismediagnose gaf me meer vertrouwen om mijn ambacht uit te oefenen’ … autisme en diagnose

De dag dat ik de officiële diagnose kreeg, was een erg goede voor mij. Het voelde alsof ik de sleutels had gekregen van mijn eigen stad. Ineens kreeg ik grip op zoveel zaken die altijd zo verwarrend voor me waren geweest.

Met autisme was het anders dan als homoseksueel uit de kast komen. Met dat type coming-out is iedereen nu bekend. Er is een soort sjabloon voor. Maar over autisme tasten wetenschappers nog vaak in het duister en bij het grote publiek zijn er misverstanden over.

Autisme heeft vooral de manier veranderd waarop ik onderwerpen benader. Wanneer je te horen krijgt dat je anders denkt dan anderen, dat je de wereld anders tegemoet treedt, dan is dat aanvankelijk schokkend. Maar zo gauw dat besef is ingedaald, is het ook een interessante invalshoek.

Ik ervaar gebeurtenissen anders dan anderen. Dat is voor mij een parallel met comedy zelf. Iets is grappig omdat je mensen verrast, omdat je een gedachtegang hebt die afwijkt van de norm. Je kunt daarmee iets uit het dagelijkse leven in een nieuw licht zetten. Die diagnose van autisme gaf me ook meer vertrouwen om mijn ambacht uit te oefenen.

Hannah Gadsby, Australisch stand-upcomedian, in ‘Ik was zo blij met de diagnose autisme’ van journalist Pieter Dumon in De Morgen van 25 augustus 2022. Haar boek ‘Tien stappen naar Nanette’ is vertaald bij Nijgh & Van Ditmar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.