‘Voor mij graag zekerheid en veiligheid, orde en structuur, overzicht en controle’ … autisme en diagnose

Foto van Nicola Zhukov op Unsplash

Mijn leven is niet altijd elke dag fijn. Er zijn momenten waarop ik worstel met dingen of waarop ik val en weer moet opstaan. Ik ben al heel veel jaren van alles aan het proberen, in een eindeloze ‘trial & error’. Zo heb ik graag een gevoel van zekerheid en veiligheid, van orde en structuur, en ook graag overzicht en controle. Als dat wat minder is, door omstandigheden van mijn job of de drukte van het gezin thuis, dan kan er mij een enorme angst overvallen. En die kan mij soms heel hard gaan overspoelen, zodanig dat ik daarvan wakker wordt, met een angst die vanuit mijn lichaam komt en die mij meesleurt en alle kanten opstuwt. Op zoek naar controle en mezelf leren kennen, ben ik op mijn autisme gestoten. Het is niet zo dat ik per se op zoek was naar autisme. Ik hoef echt geen bepaald label of whatever te hebben, maar het geeft me wel een zekere herkenbaarheid, een houvast in mijn leven. Ons zoontje heeft ook die diagnose, eigenlijk ADHD en een vermoeden tot autisme. Ik herkende gewoon wel heel veel dingen van mezelf in hem en omgekeerd. En dat heeft mij aan het denken gezet. Ervoor dacht ik: ik ben gewoon een beetje anders, een beetje anders normaal. Of ik reageer misschien niet altijd mainstream op dingen, of ik kan soms wat andere kronkels in mijn hersenen hebben. Maar toen dacht ik: door Alec, ons zoontje, moet ik dat voor mezelf weleens gaan onderzoeken.

Evy Gruyaert (Vlaams tv- en radiopresentatrice, yogalover, onderneemster en mama van twee kinderen) in ‘Evy Gruyaert heeft autisme ‘dankzij mijn zoontje ontdekt” op HLN.be, 21 september 2022. Ze heeft een nieuw boek uit, Start to Feel Great (Pelckmans, 2022)

1 Comment »

  1. Ik ben grote fan van Evy en ook autistisch en het verbaast me helemaal niet dat ze ook op het autismespectrum zit. Het is fijn dat je haar wil quoten op deze blog. Hopelijk wordt ze ook één van de frontvrouwen van de autismebeweging in België. We hebben echt wel nood aan werkelijk autistische mensen als voorbeeldfiguur.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.