‘Stel autistische kinderen bloot aan veel en vooral verschillende ervaringen’ … autisme en exposure

Foto van Aaron Burden op Unsplash

We zouden veel meer moeten focussen op bottom-up leren dan op het klassieke top-down leren dat het onderwijs kenmerkt. In de praktijk komt dit inderdaad neer op wat Temple Grandin tegenwoordig zo hard propageert: ‘exposure’. Stel kinderen bloot aan veel en vooral verschillende ervaringen. Tijdens een paneldiscussie hebben wij (de panelleden) dit toegepast om kinderen met autisme voor te bereiden op een ziekenhuisopname. We moeten voorspelbaarheid bieden door het kind een flexibel model (concept) van het ziekenhuis te geven. En als ze al eerder in het ziekenhuis zijn geweest, moeten we hun model bijwerken voor een volgend bezoek, omdat autistische modellen eerder absoluut dan relatief zijn.

Peter Vermeulen in ‘Does Temple Grandin’s brain work like a computer or a human?’ op Autism in Context: from neurodiversity to neuroharmony (oorspronkelijk in het Engels, vrij vertaald)

1 Comment »

  1. Bedankt om te verwijzen naar de interessante blog van Peter Vermeulen! Als pedagoog ben ik het zeker eens met hem, hoewel het vaak niet zo eenvoudig is om in dit tijdperk waarin schermen de overhand nemen kinderen verschillende activiteiten te blijven aanbieden. Waar ik het zeker mee eens ben is dat we ze geen uitdagingen mogen ontzeggen omdat ze autistisch zouden zijn. Dat werkt alleen contraproductief.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.