‘Welke valkuilen moet ik vermijden bij de keuze van een autismecoach?’ … autisme en ondersteuning

Foto van Milo Bunnik op Unsplash

Lies, een autistische vrouw, heeft sinds enkele weken een formele diagnose autisme. Ze zou er nu graag mee aan de slag gaan, schrijft ze. ‘Ik heb een bundeltje meegekregen van het centrum waar ik mijn diagnose heb laten stellen. Er stonden enkele tips, namen, titels van boeken, enkele adressen en websites op vermeld, waar ik het maar mee moest stellen. Ook jouw blog stond erbij vermeld. Dat is echt enorm interessant, én uitgebreid. En ik die dacht dat ik een van de weinige autistische mensen was die een beetje kan schrijven. Ik kreeg van enkele autistische mensen ook al de tip om een autismecoach te contacteren. Ik las op jouw blog al waar ik op kan letten om niet bij de eerste de beste charlatan terecht te komen. Maar ik zou ook graag van jou weten welke valkuilen ik volgens jou moet vermijden.’

Een autismecoach contacteren of inschakelen kan inderdaad een goed idee zijn, als je vragen hebt na je diagnose of als je concreet aan de slag wil met je autisme, om zowel de sterkten ervan te kennen als om positief met je autisme en de mensen die je omringen te leven. Ik wil er wel bij vermelden dat het zeker niet voor iedereen werkt. Als autistische mensen je die (of om het even welke andere) tip geven, is het belangrijk je daardoor te laten inspireren maar beter niet zomaar op te volgen. Dat geldt trouwens ook voor mijn tips. Ook al ben er zeker van ik dat veel autistische mensen, onder andere jij, dat zelf ook al weten.

Net zoals mijn blog slechts een inspiratie kan zijn, wil ik er ook bij vermelden dat fouten maken op zich niet slecht is, ook niet als het gaat om een ‘foute autismecoach’. Het is wel belangrijk dat je niet blijft aanmodderen terwijl je voelt dat je niet goed zit bij die coach, en erkent dat je een foute keuze gemaakt hebt. Of dat nu na 1 of na 100 sessies is, je mag wat mij betreft altijd opstappen, en verder zoeken naar een coach waar je een betere klik mee voelt. Op voorwaarde natuurlijk dat je afspraken in verband met betaling op redelijke wijze nakomt.

Dit zijn volgens mij een paar fouten die je kan maken tijdens de zoektocht naar een goede autismecoach of zelfs naar een hulpverlener, therapeut, psycholoog of psychiater. Je zou het ook aandachtspunten kunnen noemen.

  1. Zonder duidelijke verwachtingen of doelen naar een autismecoach op zoek gaan, zou ik zelf moeilijk vinden. Het wordt dan volgens mij moeilijker om te weten of je bij de juiste coach bent. Deze voorbereiding kan je ook helpen als de coach je vraagt wat je van hem of haar verwacht. . Het hebben van heldere doelen kan daarnaast helpen om ervoor te zorgen dat de coaching effectief is en dat je gewenste resultaten behaalt.
  2. Onvoldoende onderzoek doen en meteen bij de eerste de beste binnenstappen, zonder verschillende opties te vergelijken. Vooraf kijken naar referenties, andere engagementen of eventueel feedback van andere cliënten kan handig zijn. Het kan zijn dat de autismecoach waar je aanklopt een bepaald publiek aanspreekt, en misschien pas je daar niet goed in.
  3. Als je geen rekening houdt met de specialisatie van de coach, kan het na een tijdje blijken dat je toch niet helemaal juist zit. Een goede autismecoach zal je dat volgens mij ook wel laten weten. Niet alle coaches hebben ervaring in het werken met volwassenen met autisme, verkiezen misschien eerder jongeren, adolescenten of zelfs ouderen. .
  4. Zowel te weinig als te veel vertrouwen op de autismecoach is iets dat je beter vermijdt. Hoewel een autismecoach waardevol kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat de verantwoordelijkheid voor persoonlijke groei en ontwikkeling uiteindelijk bij de persoon zelf ligt. Een coach kan ondersteuning bieden, maar het is belangrijk om zelf actief betrokken te blijven bij de coaching.
  5. Zonder te weten welke benadering of methode de coach gebruikt, beginnen aan de coaching. Sommige coaches werken emotiegericht, anderen oplossingsgericht, nog anderen meer probleemgericht of psychodynamisch. Soms staat het op hun website, en anders kan je het gerust vragen op je eerste gesprek. Zelf pas ik het best bij een oplossingsgerichte coach.
  6. Niet voldoende communiceren over je specifieke vragen is een klassieker. Het is niet omdat je autistisch bent, dat je dezelfde behoeften hebt als de autistische cliënt voor en na jou. Het is belangrijk om een auticoach te vinden die flexibel is en in staat is om coaching op maat te bieden die is afgestemd op de individuele behoeften van de persoon die coaching ontvangt. Je mag ook de autismecoach zelf vragen of zij zich in staat voelt om de coaching verder te zetten met jou.
  7. Te snel een beslissing nemen: Het kan verleidelijk zijn om snel een beslissing te nemen, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om verschillende opties te overwegen en mogelijk kennismakingsgesprekken te voeren voordat je een keuze maakt.
  8. Vergeten naar de persoonlijke klik te kijken: Het opbouwen van een vertrouwensrelatie en een goede werkrelatie met de coach is essentieel. Vergeet niet te kijken naar de persoonlijke klik en of je je comfortabel voelt bij de coach.Als je aanklopt bij een autismecoach is het belangrijk dat er een persoonlijke klik of match is. Onderzoek heeft uitgewezen dat minstens 15% van het succes van een begeleiding afhangt van een persoonlijke match. Sommige mensen hebben behoefte aan een coach die erg direct is, terwijl anderen iemand nodig hebben die meer empathisch en gevoelig is. De communicatiestijl, de benadering en de persoonlijkheid van een coach bepalen bij de ene al meer dan bij de andere, maar toch meer dan we denken, of het een goede samenwerking wordt.
  9. Praktische aspecten uit het oog verliezen: Praktische aspecten zoals de locatie, beschikbaarheid en kosten van de coaching kunnen ook een rol spelen bij je beslissing. Het is belangrijk om deze factoren mee te nemen in je overweging. Coaching kan duur zijn, maar het is belangrijk om niet alleen op prijs te letten bij het kiezen van een auticoach. Het is belangrijk om te kijken naar de kwalificaties van de coach en de ervaring die ze hebben, in plaats van alleen te kiezen voor de goedkoopste optie.
  10. Geen follow-up en evaluatie doen: Eenmaal gestart met coaching is het belangrijk om regelmatig de voortgang en hoe je je voelt bij de coaching te evalueren. Als de coaching niet aan je verwachtingen voldoet, wees dan niet bang om dit aan te kaarten en eventueel andere opties te overwegen. Het is veel beter om op te stappen, al is het de 232ste sessie, dan te blijven aanmodderen of tegen je zin te gaan.