De ‘autismen’ van Donna Williams

Donna Williams’ autobiografische getuigenissen in progress over wat zij zelf haar ‘autisme’ wil blijven noemen, hebben in niet geringe mate bijgedragen tot een soort cultstatus van het autisme als een vorm van aanpassing aan de hedendaagse samenleving, als een alternatieve vorm van ‘normaliteit’.

Na achtereenvolgens drie onleefbare vormen van autisme doorworsteld te hebben, lijkt Williams momenteel te kunnen leven met een vierde vorm.

Haar ‘vierde autisme’ bestaat uit een dubbele verknoping. Ze verknoopt niet alleen alle mogelijke diagnoses voor zichzelf maar en vooral vier statuten als ‘eerste autist die over het eigen autisme getuigde’, ‘eerste autist die ooit die therapeutische technieken voor autisme uitvond’, ‘eerste autist die ooit een theorie over het autisme maakte’ en ‘eerste autist ooit die artistiek dit en dat realiseerde’.

Williams’ verhalen over zichzelf hebben een constructieve waarde: ze beperken zich immers niet tot een beschrijving van een realiteit of ervaring, maar creëren een narratief waarmee het langzaam mogelijk wordt om haar specifieke vorm van autistisch-zijn te communiceren.

bron: Kring voor Psychoanalyse van de New Lacanian School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.